Kerékpárkölcsönző hálózatot építettek ki Nagykanizsán

Forrás: MTI

 2015. december 23. 11:26

Az újonnan kiépített kerékpárkölcsönző hálózat első elemét adták át kedden Nagykanizsán, ahol tavaszra 10 dokkolóállomáson 80 biciklit lehet majd igénybe venni.

Az összesen 223 millió forintba kerülő beruházás részeként az ipari parknál kialakított első dokkolóállomásnál tartott avatáson Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, egyben a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy az utóbbi években tudatos tervezéssel fejlesztették Nagykanizsán a kerékpározás feltételeit. Több kilométernyi új kerékpárút épült, elkészült az ország első, akár olimpiai minősítésre is alkalmas mountain bike pályája, hétfőn pedig a Fő utca avatásával együtt további új kerékpárútszakaszt is kialakítottak a belvárosban.

Dénes Sándor polgármester a közösségi közlekedést és a környezetvédelmet szolgáló új beruházásról elmondta: ennek része a 10 dokkolóállomás, ahol összesen 80 kerékpárt helyeznek el, továbbá elvégezték öt autóbuszmegálló korszerűsítését is. A kölcsönzött bicikliket a város lakói vagy az ide látogató turisták várhatóan márciustól vehetik majd igénybe, s a tarifákat úgy alakították ki, hogy az első fél órában ingyenesen használhatják.

A novemberi projektindításkor tartott sajtótájékoztatón elhangzott: rongálásbiztos, GPS-es nyomkövetővel ellátott, strapabíró kerékpárokat vásárolnak, amelyeket a város közigazgatási határain belül lehet majd igénybe venni. Javítóműhelyt és a hálózatot felügyelő diszpécserszolgálatot is létrehoznak az üzemeltetéshez, illetve szállítójármű is tartozik a rendszerhez, amelyet térfigyelő kamerákkal is védenek majd.