Kerékpáros turistákra is számít a megújult sorompóvölgyi turistaház

Forrás: turizmus.com

 2021. június 08. 16:11

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében ezúttal a Velencei-tó mellett, a Sorompóvölgyben fejeződött be egy 56 fő befogadására alkalmas szálláshely felújítása.

A készülő Budapest-Balaton kerékpárút egyik legfontosabb helyszíne lehet a most felújított sukorói Sorompóvölgyi Turistaház, amely a főváros és a Balaton között nagyjából félúton, a Velencei-tó tőszomszédságában található. A turistaház elsősorban az utazásuk során egy-két éjszakát eltölteni kívánó aktív turistákra számít.

A turistaházat mozgáskorlátozottak és iskolai csoportok is kényelmesen használhatják

Fotó: Aktív Magyarországért

A turisták körében közkedvelt célpont Sukoró, illetve a Velencei-tó környéke, hiszen az elhelyezkedése közlekedési szempontból kedvező a pihenni vágyók számára. Sukoró az elmúlt időszakban folyamatosan fejlődött, kiépült a települést a Velencei-tavat körülölelő kerékpárúthoz bekötő bicikliút, valamint a Sukoró-Nadap kerékpárút is. A fejlesztéseknek köszönhetően megélénkült a kerékpáros turizmus. „Az elmúlt évtizedek alatt leromlott állapotúvá vált, szemetes, pókhálós környék most egy modern, minden igényt kielégítő, XXI. századi turistaházat is kapott” – fogalmazott Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva, Sukoró polgármestere.

A turistaház hangulatos étkezője

Fotó: Aktív Magyarországért

A turistaház fejlesztésére az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 310,5 millió forint támogatást adott, amelyet Sukoró önkormányzata további 35,5 millió forinttal egészített ki. „Amikor a családommal körbetekertem a Balatont, az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogy olyan szálláshelyet találjak, amely be tud minket fogadni akár egy éjszakára is. Bízom benne, hogy ezen a Sorompóvölgyi Turistaház is tud majd változtatni a jövőben” – mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, utalva arra, hogy a turistaház elsősorban az aktív turizmust kereső vendégek látogatására számít.

Az akadálymentesített turistaházat mozgáskorlátozottak is kényelmesen használhatják, a létesítmény matracszállásra kialakított tetőtere pedig a Velencei-hegységbe látogató iskolai osztályoknak, nagyobb turistacsoportoknak biztosít megoldást. A turistaház jó kiindulópont lehet azoknak, akik a közeléből induló turista- és kerékpáros útvonalakat szeretnék bejárni. Az épület közvetlen közelében található a Sukorói Néprajzi Ház, a panorámás pincesor, a református templom, illetve a turistaháztól egynapos túrával bejárhatóak a helyi és környékbeli látnivalók is.