Kerékpárút épült Nemesvámos és Nagyvázsony között

Forrás: MTI

 2015. december 19. 18:04

Vegyes forgalmú kerékpárút épült a Veszprém megyei Nemesvámos és Nagyvázsony között közel négyszázmillió forintból.

A 22 kilométer hosszú út átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa úgy fogalmazott: a fejlesztés célja, hogy a Balaton-felvidék településeit kerékpárúttal kössék össze, és ne csak a munkába, valamint az iskolába járás céljából, de turisztikai szempontból is jól használható kerékpáros infrastruktúra épüljön ki.

Ez jelentős hozzáadott értéke lehet a környéknek, és növelheti a térség turisztikai vonzerejét is - tette hozzá.

Veszprémből Nemesvámosig már 2013-ban elkészült a kerékpárút. A város fideszes polgármestere, Porga Gyula azt mondta, jó látni, hogy tovább folytatódnak a munkák. Arról is beszélt, Veszprémben térségi szemlélettel úgy gondolkodnak, hogy a város és a környékbeli települések lehető legszorosabb együttműködését alakítsák ki.

A települések összefogását emelte ki Kontrát Károly országgyűlési képviselő is, majd a községek polgármesterei mutatták be a beruházást.

Sövényházi Balázs, Nemesvámos független polgármestere elmondta, a 22 kilométeres szakasz jelentős részén - Nemesvámos és Tótvázsony belterületén, illetve Tótvázsony és Nagyvázsony közt Vöröstó és Barnag érintésével - alsóbbrendű, kis forgalmú közutakat kapcsoltak be a kerékpáros közlekedésbe. Emellett Nemesvámos, valamint Tótvázsony között 6,8 kilométeren teljesen új, a mezőgazdasági forgalom számára is használható kerékpárút épült.

A két település egyenként közel 200 millió forintos európai uniós forrást nyert el a beruházásra, még a 2007-13-as európai uniós ciklus támogatásainak terhére. Sipos Ferenc, Tótvázsony független polgármestere arról beszélt, keresik a forrásokat arra, hogy a településtől Balatonszőlősön át Balatonfüredre is folytatódhasson a kerékpárút építés.