Kerékpárutat avattak Kiskőrös és Akasztó között

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 28. 16:17

Turisztikai szempontból kiemelt fontosságú, összességében több mint 10 kilométer hosszú kerékpárút építési projekt kivitelezési munkálatai fejeződtek be Kiskőrös és Akasztó települések partnerségével, a Dél-alföldi régió szívében, a Kiskőrös – Akasztó - akasztói Halascsárda között.

A projekt az Új Széchenyi Terv program keretében, 500 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósult meg.

A fejlesztés eredményeként létrejött kerékpárút három szakaszból áll: Kiskőrös, Kiskőrös-Akasztó, valamint Akasztó-Akasztói Halascsárda bejárati útja között. Az akasztói két szakaszban egy-egy kerékpárhíd építésére is sor került.

 

A projekt távlati célja - összhangban a Kerékpáros Magyarország Program és a Közlekedési Operatív program társadalomformáló célkitűzéseivel - a Kiskőrösi járás elérhetőségének, lakosságának és életkörülményeinek a javítása és a társadalmi és területi kohézió erősítése. Ennek a fejlődésnek a megvalósítását szolgálja a külterületi kerékpárút megépítése.

Az 53.számú főút ezen szakaszán a jelentős gépjárműforgalom veszélyezteti a kerékpáros közlekedést, ezért is volt rendkívül indokolt a kerékpárút megépítése. Mindemellett a kerékpárral való közlekedés rendkívül egészséges, olcsó, valamint környezetkímélő. A térségben magas a tanyákon élők száma, akiknek a munkába járás alapvető eszköze a kerékpár.

A kerékpárút megépítése a helyi turizmus fellendülését is szolgálta, mivel a térségben jelentős nagyságú természetvédelmi terület található és látogatható. Naponta többszázan kerekeznek máris a két település között. Ezzel az új szakasszal immár közel 70 kilométeres kerékpárút található a járásban, amely országosan is egyedülálló.

A kerékpárút kivitelezését a közbeszerzési eljárás eredményeként a Soltút Kft. végezte el.

A projektről bővebb információt a www.kiskoros.hu illetve a www.kiskorosikisterseg.hu oldalon olvashatnak.