Keresik a Balaton legjobb fagyiját, már lehet jelentkezni a versenyre

Forrás: turizmus.com

 2024. április 16. 09:10

A Balaton nem csak turisztikai, de fagylat-nagyhatalom is, a magyar tenger partja tele van jobbnál jobb cukrászdákkal. Ezek a helyek idén már 11. alkalommal nevezhetnek a Balaton fagyija versenyre. A megmérettetésre május 6-ig lehet jelentkezni.

A verseny döntőjét Siófokon tartják majd, május 10-én. Persze nem csak a part mentén található fagylaltozók tulajdonosai jelentkezhetnek a versenyre, hanem azok is, akik a Balatontól messzebb található településeken üzemeltetik cukrászdájukat - mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

"Az eseményre nem csak szakmai szempontok miatt érdemes jelentkezni, hiszen komoly reklámértéke is van a rendezvénynek. A versenyben résztvevő fagylaltozók, cukrászdák az évek alatt a nagy médiaérdeklődésnek köszönhetően igazi turista zarándokhellyé váltak” - tette hozzá.

Ahogy kifejtette, a négy évszakos, Nyitott Balaton elnevezésű kampány egyik fontos törekvése, hogy a régióról ne csak a nyári szezonban jelenjenek meg hírek, hiszen már tavasszal is számos rendezvényt tartanak a régióban. Ráadásul a vendéglők, fagylaltozók többsége is várja a vendégeket tavaszi időszakban. A versenyt övező érdeklődés hatása kimondottan érződik a cukrászdák forgalmában, a turisztikai régióba érkezők tavaszi vendégek számában is.

Az átlag fagyi minősége jobb a Balatonon

Fekete Tamás hozzátette, hogy az évek során többek között a verseny is nagyban hozzájárult, hogy a fagylaltok minősége egyre magasabb színvonalú lett a Balaton környékén. „A versenyen indulók jó példával szolgálnak minden balatoni vállalkozó számára. A térség cukrászdái és cukrászai nagyon nyitottak, komolyan veszik a versenyt, és rengeteg kreatív ötlettel kombinálják a helyi alapanyagokból készült ízeket. Nem egy itteni fagylaltmester szerepel kitűnően nemcsak a magyarországi, de a nemzetközi megmérettetéseken is" - mondta a turisztikai szakember.

A megmérettetésre május 6-ig lehet jelentkezni, az eseményt pedig május 10-én tartják Siófokon

Fotó: 123rf.com

Az idei zsűriben ott lesz a 2024-es Gelato World Cup bronzérmes magyar csapatának képviselője, Somogyi Renáta, a gyenesdiási Bringatanya fagylaltmestere is. Ő a siófoki eseményre egy különlegességgel is készül azoknak, akik nem szeretnének elindulni a versenyen, de szakmabeliként kíváncsiak a világ fagylalt-trendjeire. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött bemutatón a vendégek megtudhatják, hogyan és mivel lehet dobogós helyet szerezni egy fagylat-világversenyen, de az is kiderül, hogy az olasz és a francia szakemberek milyen újdonságokkal próbálnak újabb turistákat csalogatni saját régiójukba.