Keresik a Tisza legszebb ladikját

Forrás: MTI

 2014. augusztus 27. 19:32

Keressük a Tisza vízrendszerének legszebb ladikját! elnevezéssel indult akció Mezőtúrról azzal a szándékkal, hogy felkutassák a folyókon közlekedő, szociográfiai kultúrkincsnek számító, hagyományos építésű vízi járműveket.

2015. március 15-ig bárki nevezhet saját régi, felújított vagy új építésű ladikjával, amely megfelel a hagyományos, magyar Tisza-vidéki hajóépítési hagyományoknak. A tervek szerint a beérkező pályaművekből, vagyis a gazdájuk által legszebbnek tartott tiszai, Berettyó menti kőris ladikok fotóiból kiállítást is rendeznek.

A ladik jellemzői: kisebb, lapos fenekű vízi jármű; egy-két személyes, folyón vagy tavon használt csónak, amely alig billeg, és nagyobb terheket is szállíthatnak rajta.
A legszebb ladik díja egy félmillió forint értékű csónakmotor lesz, de a további öt helyezett is komoly díjakra számíthat.

A fővédnöki szerepet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter vállalta, támogatója egy-egy gépkocsikat, illetve csónakmotorokat forgalmazó cég, az első díjat az utóbbi ajánlotta fel - mondta el a szintén védnöki teendőket ellátó Herczeg Zsolt mezőtúri polgármester az MTI-nek.