Keress témát, keresd a helybélit

Forrás: turizmus.com

 2017. május 01. 10:24

Az új turisztikai trendek jellemzője a tudatosság. Ez nem arról szól, hogy lecsapunk a legnagyobb arányú kedvezményt kínáló akciókra, és rögvest megrendeljük, hanem átgondoljuk, hová, miért is kelünk útra és hogyan töltjük el a szabadságot.
Nem azonos a tinédzserek hátizsákos világjárásával, de nem is a luxus utak tobzódó őrülete, hanem inkább jellemző rá a felelősségteljes turizmus felvállalása – amint arról a svéd Metro újságban olvashatunk. A trenddiktálók egyik tipikus választása az ökoturizmus, ami azt jelenti, hogy keresik a környezetvédelemben élen járó zöld szállodákat, ebbe az is belefér, hogy olyan ételt rendelnek, ami helybéli alapanyagokból készült, és nem szállították azt ezer kilométereken keresztül, mielőtt az asztalra került. Taxizás vagy buszozás helyett inkább sétálnak, és úgy keresik fel a látnivalókat.

A skandináv országokban egyre többen fordulnak a tematikus utak felé, főleg azok, akik szüleikkel anno már gyermekkorukban bejárták a szokásos mediterrán célpontokat. Ilyen téma lehet a borászat vagy a gasztronómia, de akár sörgyárak vagy más italfélék készítésének lelőhelye. Esetleg természeti vonzerők meglátogatása, de persze nem a vadászat, hanem inkább a csendes madármegfigyelés, és nem is a tömegek által látogatott és ma már turistakorlátozásra szoruló világszenzációk felkeresése.

A skandináv országokban hódítanak az ökohotelek és a tematikus utak

Az úgynevezett next class irányzatok jellegzetessége, hogy nem feltétlenül fapadoson utaznak, hanem egy fokkal kényelmesebb osztályon. Ha all inclusive mellett döntenek, akkor ezt is tematikusan választják, és olyan helyet választanak, ahol a terülj terülj asztalkámat a saját igényeikre szabhatják, legyen az diétás, paleo, vega és vegán, laktóz vagy gluténmentes, esetleg csak olyan fogásokat kínálnak nekik, amelyek pár kilométeren belüli nyersanyagokból készülnek.

Ugyancsak kedveltek azok az utak, amelyek bizonyos korosztályoknak szólnak, így speciális igényeikkel nem zavarják vagy tartják fel a többi utastársat. Például csak akadálymentesített helyeket keresnek fel, mert nehezebben mozognak. Ennek egyik régóta ismert válfaja, amelyik külön választja a gyerekzsivajtól és rohangálástól hangos, illetve a csendesebb ottlétet ígérő helyeket.

Kapcsolódó cikkek