Későn mondtad le a foglalásod? – Akkor fizess!

Forrás: turizmus.com

 2019. április 17. 14:34

A francia főváros kávézóinak és éttermeinek vezetői úgy döntöttek, hogy követik a szállodák és panziók gyakorlatát, és megbírságolják azokat a vendégeket, akik nem mondták le időben a lefoglalt asztalukat.

Ebből is kitűnik, mennyire dübörög Párizsban az éttermi biznisz – szinte nincs szabad asztal, ha nem foglalunk előre. Ugyanakkor a több órára nyúló ínyenc francia étkezési stílus az egyik oka annak, hogy sokszor egymásba ér két család vagy csoport étkezése, és emiatt csúszik a következő csapat vacsora-, vagy ebédidejének kezdete.

Sok helyütt ma már úgy lehet foglalni asztalt, ha megadjuk a hitelkártyánk adatait, hogy ne tűnhessünk el nyomtalanul. Erre azért van szükség, mert ha az étteremben nem jelenünk meg a megbeszélt időben, pönálét, azaz bánatpénzt kell fizetnünk, hiszen a menedzsment elesik egy adott összegű bevételtől.

Az intézkedésről azt állítják, hogy csökkenti az éttermek ebbéli veszteségeit, amelyek abból fakadnak, hogy, az emberek ugyanarra az időre több helyen foglalnak asztalt, majd előzetes figyelmeztetés nélkül lemondják valamelyiket.

„A vendégeknek a legcsekélyebb elképzelésük sincs eme cselekvésük gazdasági kihatásairól” – jegyezte meg a téma kapcsán a Les Grandes Tables du Monde ügyvezető igazgatója.

Egy átlagos Michelin-csillagos étterem időn túli foglaláslemondásból fakadó éves vesztesége akár 150 000 euró is lehet

Fotó: pixabay

A jelenségbe belejátszik az is, hogy a franciák délben nem sietnek az étkezéssel, nem úgy, mint Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban. Időt hagynak az ebédre, viszont nem is cserélődnek gyakran az asztalok, mint az említett országokban.

Xavier Zeitoun, a Zenchef nevű étterem alapítója szerint az éttermek teljes bevételének legfeljebb 30 százaléka elvész a nem időben lemondott asztalfoglalások miatt. Az üzletember megjegyezte, hogy eddig 245 étterem fogadta el az új rendszert, főleg a felkapott, nevesebb helyek.

Egy átlagos Michelin-csillagos étterem ebből fakadó éves vesztesége akár 150 000 euró is lehet. A Tour d'Argentdélben – indokolatlan és hirtelen lemondás miatt – 100 euró / fő értékű lemondási díjat és 200 eurót számolhat fel. Az 58 Tour Eiffel kötelezi az asztalt foglaló és azt tíz nappal (!) korábban lemondó ügyfeleket, hogy az elmaradt étkezés miatt 86 eurót fizessenek fejenként.