Készpénzesíthetik a cafeteriát a jövő évtől

Forrás: MTI

 2016. március 10. 14:44

A cafeteria készpénzesítését vetette fel Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján.

Orbán Viktor a gazdasági élet szereplői előtt tartott csaknem egyórás beszédében a bérekre kitérve arról beszélt, hogy a béremelések mögött gazdasági fedezetnek kell állnia; ezzel összefüggésben – mint egy nem hagyományos eszközt – vetette fel a cafeteria készpénzesítését. Ezt magyarázva felidézte, hogy az Európai Bizottság „szétzúzta" a magyar cafeteriarendszert. Szerinte ezért kell felvetni annak lehetőségét, hogy az eddig „rejtett" kettős javadalmazási rendszert nyílttá tegyék. A kettős bérrendszer intézményében „van egy rendesen járulékoltatott alapbér, és van fölötte egy másik bér, amelyre azonban az állam nem szed járulékot" – mondta.

„Kezdjük azzal, hogy a cafeteriát 2017. január 1-jével rögtön készpénzesítjük" – fogalmazott a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint „ha már az EU döntése miatt úgysem lehet fenntartani a cafeteriarendszert, akkor a legegyszerűbb lenne, ha odaadnánk pénzben". Megjegyezte: ma ez az egyetlen módszer, ami a gazdaság teljesítményénél nagyobb arányú bérnövekedést tesz lehetővé, azt azonban tudomásul kell venni, hogy ez az összeg nem számít bele a nyugdíjba.

A kettős bérrendszer kockázatának azt tartja, hogy „az innovatív magyar vállalkozók" az alapbért „felnyomják" a második kategóriába.