Két budapesti étterem a Wine Spectator listáján

Forrás: turizmus.com

 2020. július 03. 12:30

A Wine Spectator, nemzetközi borszaklap listáján eddig sosem szerepelt magyar étterem, azonban idén ketten is Award of Excellence minősítést szerzetek. A Felix Kitchen&Bart és a Fiaker Bisztró&Borbárt ezzel az elismeréssel a világ legjobb borkínálatát felsorakoztató éttermek között tartják számon.

Az amerikai Wine Spectator a szakma „iránytűje”, hiszen évente több ezer vendéglátóhelység közül választja ki azokat az éttermeket, akiknek kiemelkedő a borkínálata. A listán Magyarország még soha nem kapott helyet, egészen idáig, hiszen idén először a Felix Kitchen&Bar és a Fiaker Biszt-ró&Borbár is bekerült ajánlásai közé.

Alig több mint egy éve nyitotta meg kapuit a Felix Kitchen&Bar a korábbi Várkert Kioszk épületében, borkoncepciójával viszont máris a nemzetközi szaksajtó látóterébe került. Itthon is ritkaságnak számít, ha egy helyen több száz bor és pezsgő szerepel az itallapon, viszont a budai étterem ennek köszönhetően hamar megszerezte a nemzetközi zsűri elismerését.

Két budapesti étterem szerzett Award of Excellence minősítést a Wine Spectator listáján

Fotó: Felix Kitchen&Bar/Socially/Balogh Kata

Horváth Máté, a Felix Kitchen&Bar sommelier-je szerint a díj nemcsak pozitív visszacsatolás arra, hogy a megálmodott koncepció jó irányban halad, de úgy látja, az innovációt is elismerték: „Rendkívül büszke vagyok arra, hogy egy poharasok lettünk (a díj megnevezése - szerk.), de fontos kiemelnem, hogy ez nemcsak egyszemélyes siker, hanem egy nagyon kemény csapatmunka eredménye is. Elismerték, hogy a Felix ars poeticájának helye van nemzetközi színtéren is. A jövő gasztronómiája át fog alakulni, a vendégek egyedi igényeinek kielégítése lesz a privilégium, és az, hogy a jó bor mellé kiváló ételeket is kapjanak.Mi pedig mindkettőre nagyon nagy hangsúlyt fektetünk.”

A Madách térnél található Fiaker Bisztró&Borbár borlapjának különlegességét a KisBécs borbár és borbolt által forgalmazott, különleges évjáratú tételei, valamint az egykori Osztrák-Magyar Monarchia mai országainak prémium borai jelentik.

Gombolai Attila, a Fiaker egyik alapítója úgy nyilatkozott, hogy ugyan két eltérő története van a Fiaker Bisztrónak és a Felixnek, nagyon büszke arra, hogy a közép-európai borok is elnyerték a nemzetközi zsűri bizalmát. „Alapvetően ez a díj egy elismerés arra vonatkozóan, hogy regionális borokkal is lehet nemzetközi mércével mérve komoly eredményt elérni. Ezen felül pedig segíti azt a tervünket, hogy minél szélesebb közönséggel ismertessük meg a régi Monarchia területéről származó borválogatásainkat.”