Az alapkamat csökkenését várják az ingatlanbefektetők

Forrás: turizmus.com

 2023. február 07. 11:48

Több olyan szektor is van, amelyben a tulajdonos inkább igyekszik kibírni a nehéz hónapokat, semmint, hogy eladja vagyonelemét - foglalta össze legújabb szakmai kutatásának eredményeit a Newmark VLK Hungary ingatlantanácsadó cég.

Az országkockázati besorolás januári romlása nem, de a központi kamatláb és az infláció várható csökkenése fordulatot hozhat a befektetési hajlandóságban a kereskedelmi ingatlanpiacon.

Az euróban finanszírozott ingatlanprojektek esetében sokkal jobban fáj, hogy 0,5 százalékról 3 százalékra nőtt az EURIBOR, mint az, hogy a nagy hitelminősítők borúsnak ítélik meg a magyar gazdaság rövid távú kilátásait.

A refinanszírozást hátrányosan érinti ez, de összességében nem is a pénzügyi feltételek szigorodása, hanem a kereslet csökkenése aggaszthatja jobban a tulajdonosokat és persze a befektetőket – olvasható a tanácsadó cég felmérésében, amelyből az is kiderül, hogy nehéz most megtalálni az irányt, mert minden szereplő kivár.

„Úgy várják az alapkamat fokozatos csökkentését és az infláció kibírható mederbe terelődését a befektetők, mint annak idején a Covid elleni vakcinát várta az egész világ” – jellemezte az európai, benne a hazai kereskedelmi ingatlanpiacon jellemző befektetői hangulatot Takács Péter, a Newmark VLK Hungary befektetési igazgatója, akinek a vezetésével januárban szondázták meg a piacot.

Az ingatlantulajdonosok igyekeznek kibírni a nehéz hónapokat

Fotó: 123rf.com

 

A felmérésből az derül ki, hogy vidéken lehetnek ideiglenes szállodabezárások, főleg az energiafaló wellnesshotelek esetében, de tényleges értékesítés legfeljebb az állomány 10-15 százalékát érintheti.

Budapesten várhatón nem lesznek kényszereladások, de szerinte az valószínű, hogy aki 3-4 éve vett hotelt, és nem nagyon jött be a számítása Magyarországon, az most igyekszik kivenni a pénzét és akár Nyugat-Európában befektetni.

"Szembeötlő, hogy egymás után kapjuk a híreket arról, hogy magyar beruházók a mediterrán piacon, valamint Nyugat-Európa nagyobb országaiban vásárolnak kereskedelmi ingatlanokat vagy ilyenekkel rendelkező cégeket" - hangsúlyozza Takács Péter.

A tanácsadó cég összességében legalább 500 millió eurós befektetési forgalomra számít idén, ami ugyan elmarad a tavalyi mintegy 800 millió eurós értéktől és még inkább a korábbi években tapasztalt 1,2-1,5 milliárd eurótól, de mégis jónak mondható, mert az érdeklődés meglétét mutatja.