Két és fél szeresére nőtt a kereskedelmi vendégéjszakák száma májusban

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. július 07. 12:19

Idén májusban a vendégéjszakák száma 2021 májusához képest két és félszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 32 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A Magyar Bankholding elemzője szerint éves a turizmus fokozatos helyreállását tükrözik az adatok.

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis következtében – idén májusban több mint másfélszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 22 százalékkal elmaradt a koronavírus-járvány kitörése előtti, 2019. májusi értéktől. A vendégszám 451 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 921 ezer volt. Az éjszakák 69 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva mintegy másfélszeresére emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 1,2-, illetve 3,7-szeresére nőtt a tavaly májusihoz képest. A legnépszerűbb turisztikai régiók a Balaton és Budapest-Közép-Duna-vidék voltak, ahol a belföldivendég-éjszakák 24 százalékát, illetve 16 százalékát regisztrálták.

 

Hatszor több külföldi vendégéjszaka

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma több mint hatszorosára emelkedett, de még így is 40 százalékkal kevesebb volt a 2019 azonos időszakinál – jelentette a KSH.

A külföldi vendégek száma több mint hét és félszeresére nőtt, a szálláshelyekre érkezett 324 ezer vendég összesen 847 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 82 százalékát szállodában töltötték. A legnépszerűbb turisztikai régió Budapest-Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 62 százalékát regisztrálták.Idén májusban a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron közel háromszorosára, 43 milliárd forintra növekedett, ezen belül a szállásdíj-bevételek 330 százalékkal 25,3 milliárd forintra, a vendéglátás bevételei 237 százalékkal 10,3 milliárd forintra, az egyéb bevételek pedig 277 százalékkal 7,3 milliárd forintra nőttek.

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevételei, millió forint

Fotó: MTI

Májusban SZÉP-kártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 11,5 százalékkal kevesebbet, 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok. Január-májusban ugyanakkor több mint háromszorosára, 9,2 milliárd forintra bővült a SZÉP-kártya költések értéke a szálláshelyeken.

 

Az első öt hónap vendégforgalma

Idén az első öt hónapban a kereskedelmi szálláshelyeken több mint háromszorosával több, összesen 6,9 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek kétszeresével, a külföldiek több mint hatszorosával több (3,6, illetve 3,3 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. (Mint ismeretes, a járványügyi korlátozások miatt 2021 első négy hónapjában a  szálláshelyek nem fogadhattak szabadidős vendégeket  – a szerk.)

A szállodai vendégéjszakák száma idén májusban egy évvel korábbihoz viszonyítva mintegy másfélszeresére emelkedett

Fotó: 123rf.com

Január–májusban a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron négyszeresével nőtt, és 159 milliárd forintot tett ki. Ezen belül a szállásdíj-bevételek több mint ötszörösével 90,6 milliárd forintra, a vendéglátás bevételei több mint négyszeresével 38,4 milliárd forintra, az egyéb bevételek pedig 578 százalékkal 30,1 milliárd forintra emelkedtek – közölte a KSH.

 

Elemző: a turizmus fokozatos helyreállását tükrözik az adatok

A KSH adatai a turizmus fokozatos helyreállást tükrözik – értékelte a számokat Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője. Kitért arra, hogy a 2019. májusihoz képest a vendégéjszakák száma 32 százalékkal esett vissza, ezen belül a belföldi 22, és a külföldi 40 százalékos elmaradásban van, a havi megtorpanást az okozhatta, hogy a pünkösdi hosszú hétvége idén júniusra esett.

Azonban a fokozatos helyreállást tükrözi, hogy az elmaradás mértéke trendszerűen egyre kisebb. A tavaly májusi fokozatos nyitással érdemben élénkült a szálláshelyek forgalma, addig éves bázison továbbra is kimagasló növekedést mutatnak a szálláshely adatok. Az első öt hónapban 325 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.Az orosz és ukrán vendégek részesedése közel 6 százalékos a külföldiek vendégéjszakáinak számában, ami nem túl jelentős, azonban az innen érkező vendégkör az átlagosnál többet költ. Ugyanakkor a tehetősebb ukrajnai menekültek igénybe veszik a hazai szálláshelyeket. A hosszú hétvégéken kimagasló a belföldi turizmus, a vidéki szálláshelyek általában telt házzal üzemelnek.

Továbbra is kérdésnek nevezte, hogy a korlátozások megszűnése után milyen gyorsan indulhat újra a turizmus az esetleges óvatosabb magatartás miatt. Az elemző szerint gyorsan, mivel óriási kielégítetlen igény halmozódott fel az elmúlt két év során, így rengetegen pótolhatják elmaradt utazásaikat, nyaralásukat, amit alátámasztanak az előfoglalások és a légitársaságok beszámolói a repülőjegy foglalásokról. Az üzleti turizmusban szerinte igény van az elmaradt konferenciák, kiállítások, vásárok megtartására. Nemzetközi sportrendezvények és a nagyobb nyári fesztiválok megtartása szintén élénkítheti a turizmust a nyári hónapokban. A távol-keleti járványhelyzet miatt ugyanakkor a távol-keleti vendégkör visszatérése csak később lehetséges. Kockázatot jelent, hogy számos európai országban az infláció érdemben meghaladja a bérnövekedést, így a megélhetési költségek növekedése fékezheti a kilábalóban levő nemzetközi turizmust. A belföldi turizmus helyreállását pedig a magyar háztartások jelentősen magasabb külföldi utazási hajlandósága fékezheti némileg.

A nemzetközi turizmus fokozatos javulását tükrözik a Liszt Ferenc repülőtér forgalmi adatai is, amelyek meredek felpattanást mutatnak, májusban a légi utasforgalom 1131 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, azonban még mintegy 22,4 százalékkal marad el a három évvel ezelőtti, járvány előtti 2019 májusi szinthez képest.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy idén nyáron nehezíti a külföldi vendégéjszakák emelkedését az európai légitársaságoknál tapasztalt fennakadás. Ezzel együtt is javulni fog a nyári hónapokban a külföldi turizmus, a belföldi pedig elérheti a járvány előtti szintet. A külföldieknek kedvez, hogy gyenge a forint, ami olcsóbbá teszi a nyaralást, a magyaroknak ugyanakkor drágul a külföldi nyaralás – mutatott rá.