Két év után újra ProWein: magyar borok a nemzetközi színtéren

Forrás: turizmus.com

 2022. május 19. 14:46

A ProWein Düsseldorf borászati rendezvényen 36 magyar borászat állította ki 264-féle borát, a jellegzetes magyar fajtákat nemzetközi és magyar szakértők ismertették a mesterkurzusokon május 15–17. között

A ProWein Düsseldorf a bor- és szeszesital-ágazat legjelentősebb szakvására, az egyetlen olyan kiállítás Európában, ahol a legtöbb borkereskedő, borszakíró, importőr és borban érdekelt influencer is jelen van. A kínálatban egyszerre jelenik meg a csúcsminőség és a kedvező árú italok választéka, a borászati és a kevert italok eszközei, továbbá a szolgáltatói szektor – közölte az Agrármarketing Centrum (AMC). A kiállítás nemzetközi elismertségét jelzi, hogy 2022-ben 62 ország 5700 kiállítója vett részt, és több mint 38 ezer szakmai látogatót vonzott 145 országból. Hazánk idén 17. alkalommal vett részt a kiállításon.

A magyar közösségi standon 36 magyar borászat 264-féle bora mutatkozott be Düsseldorfban

Fotó: Agrármarketing Centrum

Az AMC által szervezett közösségi standon öt magyar borrégió 36 borászata kapott borai számára bemutatkozási lehetőséget a nemzetközi piacon. Emellett saját honlappal, a közösségi felületeken való népszerűsítéssel, standkatalógussal, a magyar borok változatosságát bemutató borbárral és mesterkurzusokkal várták a szakma képviselőit.

A mesterkurzusok között a magyar borvilágot átfogóan bemutató előadásokkal találkozhattak az érdeklődők. Külön átfogó kurzus foglalkozott az illatos fehérektől kezdve, az olaszrizlingen és a furminton át a kadarkáig. Emellett kiemelt szerepet kapott a Tokaji Aszú, a Villányi és a Balatoni borvidék, a kékfrankos, a száraz furmint, a pezsgők és habzóborok is. Az előadók között olyan nemzetközi szaktekintélyek kaptak helyet, mint Elizabeth Gabay, Caroline Gilby és Peter McCombie Master of Wine-ok, Mészáros Gabriella, Horkay András és Kristian Kielmayer nemzetközi borakadémikusok, valamint Szik Mátyás háromszoros magyar bajnok sommelier.

A mesterkurzusok között a magyar borvilágot átfogóan bemutató előadásokkal találkozhattak az érdeklődők

Fotó: Agrármarketing Centrum

A magyar borok ezt megelőzően a Wine Prague rendezvényen mutatkoztak be május 10-11-én Prágában. A hatodik alkalommal megrendezett nemzetközi borvásár elsősorban a szakmai közönséget célozta meg. A kiállításon részt vevő, kiemelkedő minőséget képviselő borászatok kóstolókat, termékbemutatókat tartottak a kereskedők, éttermek, sommelier-k, gyűjtők számára. Az AMC által szervezett 100 négyzetméteres területen 8 pulton 12 borászat mutatkozott be. Emellett a Borkóstoló zónában Angerman László sommelier mutatta be a magyar borokat, valamint mindkét napon mesterkurzuson is részt vehettek a szakmai látogatók.