Két hónapja romlik a turisztikai cégek helyzete

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 04. 16:28

A Turizmus Konjunktúra Index júliusban mínusz 3 ponton áll (–100 és +100 közötti skálán értelmezve), ez azt jelenti, hogy az ágazat szereplői immár a stagnálásnál kissé rosszabb helyzetet érzékelnek.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen idén május óta havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel információt biztosítva a közeljövőben várható trendekről.

Júniushoz képest az index értéke 9, míg májushoz képest 15 ponttal csökkent, és jelenleg –3 ponton áll. Mindez azt mutatja, hogy a májusban mért pozitív hangulathoz képest a tények kijózanítóan hatnak. A magyar lakosság kiadási szerkezetét a már eddig is jelentkező inflációs hatások mellett most már olyan tényezők is befolyásolják, melyek a következő hónapokban emelik meg a háztartások költségszintjét (rezsiköltségek emelkedése, ársapkás termékek körüli bizonytalanság). Mindez – mint minden depressziós periódusban – kedvezőtlenül hat a turizmusban elköltött forintokra is. Ugyanakkor a külföldről érkezők számára az extrém gyenge forint kedvező – értékelte a GKI a legfrissebb számokat. A TKI index a hetedik hónapban a vendéglátásban zuhant nagyot, de az egyéb turisztikai szektorokban is jelentős volt a visszaesés, melyet kissé ellensúlyozott a szálláshely-szolgáltatásban mért enyhe emelkedés.

Különösen a vendéglátós cégek borúlátóak

Fotó: 123rf.com

Létszámkategóriák szerinti bontásban a konjunktúraindex értéke már csak a 15 főnél többet alkalmazó cégek esetében áll enyhe pozitív tartományban, az ennél kisebbeknél mindenhol negatív. Júniushoz képest minden méretkategóriában csökkent az index értéke.

Forrás: GKI; (Megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol -100 azt jelenti, hogy jelentősen romlik, +100 pedig azt, hogy jelentősen javul)

A foglalkoztatott létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest +13 ponton áll, mely lassú ütemben növekvő munkaerő keresletet mutat. A következő három hónapra vonatkozóan ugyanez +7 pontot jelez, ami enyhe túlkeresletet jelent, de kisebbet, mint júniusban. A cégek továbbra is növelik ugyan az állományukat, azonban a bővülés üteme csökkenő. A turizmus foglalkoztatási várakozás indexe 2022 júliusában a júniusival ellentétben már kissé elmaradt a szolgáltatási szektorra számított index értéktől.

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 27 százaléka növekedést vár a vendégéjszakák számában, míg a vendéglátásban működők 30 százaléka vár vendégforgalom-növekedést.A turisztikai cégek 81 százaléka áraik, 71 százaléka működési költségeik növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan. Az árnövekedés átlagosan 17 százalékot, míg a működési költségek növekedése 25 százalékot tett ki. A működési költségek indexe, mely a felmérés időpontjához képest mutatja e kiadások alakulását a következő 3 hónapban, –48 ponton áll, mely 19 pontos romlás júniushoz, 23 pontos májushoz képest. Vagyis a cégek további jelentős költségnövekedéstől tartanak.

Forrás: GKI; (Megjegyzés: –100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol –100 azt jelenti, hogy jelentősen nő, +100 pedig azt, hogy jelentősen csökken)

A júliusi Turizmus Konjunktúra Index teljes elemzése letölthető erről a linkről.