Két hotellánc beperli a spanyol kormányt a 2020-as lezárások miatt

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2022. február 02. 16:27

A mallorcai központú Meliá Hotels International és a madridi székhelyű NH Hoteles összesen 216 millió euró kártérítési összegre perli a spanyol kormányt a 2020. évi járványügyi lezárások miatt.

A két évvel ezelőtt márciusban kihirdetett szükségállapot keretében a szállodák egy héten belül történő kötelező bezárását rendelték el Spanyolországban. Csak mintegy 300 hotel maradhatott nyitva rendkívüli engedéllyel, hogy az indokolt esetben utazó munkavállalóknak legyen hol megszállniuk.

A spanyol alkotmánybíróság 2021 júliusában utólag alkotmányellenesnek minősítette az első járványhullám idején elrendelt vesztegzárat. A két szállodavállalat erre hivatkozva kártérítést kért a kormánytól a bezárások miatt keletkezett kára után, a Meliá 116 millió, az NH mintegy 100 millió eurót – írja a mallorcazeitung.es.

A spanyol kormány február 1-jéig nem reagált a követelésekre, a Meliá esetében már le is járt az erre rendelkezésre álló határidő. A lap szerint a hatóságok hallgatása az ilyen esetekben általában a kérvény elutasítását jelenti, ezért mindkét szállodalánc bíróság elé viszi az ügyet.

A Meliá egyik spanyolországi szállodája, a Sol Beach House Ibiza

Fotó: meliahotelsinternational.com

Gabriel Escarrer, a Meliá Hotels International alelnök-vezérigazgatója szerint azért nyújtják be a keresetet a kormány ellen, hogy eleget tegyenek a részvényeseikkel és más érdekelt felekkel szemben fennálló kötelezettségeiknek. A Meliá 596 millió euró veszteséggel zárta a 2020. évet, 2021. január és szeptember között pedig 469 millió euró körüli veszteséget könyvelt el.

A szállodacsoport hangsúlyozza, hogy a 116 millió eurós követelés azokra a károkra korlátozódik, amelyeket az anyavállalat és több, általuk üzemeltetett szálloda tulajdonosai az első szükségállapot idején szenvedtek el.