Kétezer szállodaszobát fejlesztenek Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2016. november 22. 20:31

Az ismét fellendülő budapesti szállodafejlesztéseknek szentelték a Property Investment Forum 2016 Hotel szekciójának előadásait és panelbeszélgetését, amelyet november 22-én rendeztek meg a Hotel IncerContinental Budapestben.

Az ingatlanpiaci szakmai napon ezúttal is hazánk legjelentősebb ingatlanfejlesztői, befektetői, finanszírozói és szakértői jelennek meg, hogy megvitassák az aktuális év hazai és nemzetközi trendjeit. A finanszírozásról szóló délelőtti ülésen kiderült, hogy bár az elmúlt években dübörög a magyar turizmus és ennek nyomán folyamatosan javul a szállodák teljesítménye, ami magára vonta a nemzetközi befektetők figyelmét is, a bankok hitelezési hajlandósága változatlanul a szállodaprojektek iránt a legalacsonyabb.

A délutáni Hotel szekció hangulatát rendhagyó külsőségekkel alapozta meg a moderátor Bán Zoltán, a rendezvényt szervező Portfolio.hu vezérigazgatója (kép bal szélén) és a panelbeszélgetést levezető Hegedűs Attila, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Kft. ügyvezető partnere (a kép jobb szélén). Fehér köpenyes orvosnak beöltözve adták hírül a hallgatóságnak, hogy a magyar szállodaipar felépült krónikus betegségéből, és immár csak kontrollra szorul – mint képünkön látható, a tökéletes illúzióhoz újjáélesztő nővérkékről is gondoskodtak.

 

Komolyabbra fordítva a szót, Hegedűs Attila felidézte, hogy az amerikai JP Morgan elemzése szerint Európa még 6-7 évig potenciális növekedés elé néz, ami jó hír a szálloda szakma számára is, mert az embereknek több lesz a pénzük és így többet fognak utazni. A globálisan öregedő társadalom szintén az utazók számát gyarapítja majd. A budapesti szállodapiaci boomról részletesen itt írtunk.

Budapesten jelenleg 193 szálloda 19 ezer szobát kínál, de további 20 hotelprojekt van fejlesztés alatt, ami néhány éven belül mintegy 2000 új szoba piacra lépését jelenti.

 

Készülő projektek

A szekcióba meghívott előadók között volt Bársony Péter (Eventhotels Vagyonkezelő Zrt.), Eric van Dijk (Meininger Hotels), Flesch Tamás (Continental Group), Kérdő Gábor (Accor/Orbis) és Nicolas Kipper (The Ritz-Carlton Budapest), akik röviden beszámoltak saját cégük fejlesztéseiről.

Így többek között elhangzott, hogy a világ 104 Ritz-Carlton szállodájából a 2016 áprilisában megnyílt budapesti a 94. volt a sorban, és decemberben megnyitják a panorámás tetőtérben különleges spa-részlegüket is.

A Continental Group az idén márciusban megnyílt Hotel Moments sikerén felbuzdulva, amely 90 százalékos foglaltságot produkál, jelenleg három, prémium lokációjú szálloda fejlesztésében vesz részt Budapesten leendő üzemeltetőként. A Belgrád rakparton, a volt kisgazda-székházban nyílik 2018 elején a négycsillagos Hotel Four Elements (82 szoba+10 apartman), ehhez 2018 első negyedévében csatlakozik a Dorottya utcában egy háromcsillag superior besorolású szálloda D8 néven (137 szoba), valamint a Clark Ádám tér foghíjtelkén a szintén négycsillagos Hotel Clark (88 szoba).

A budapesti szállodapiacra újonnan belépő Meininger Hotels éppen e hét szerdán tartja a Nagyvásárcsarnok mögött újonnan épülő „hibrid" szállodája alapkőletételét. Ez a hotelek szolgáltatásait a hostelek könnyedségével, rugalmasságával vegyíti, lesz benne például vendégkonyha is, ahol a lakók főzhetnek. A 184 szobás ház 751 ágyat kínál 2018 második negyedévétől, s akár egyetlen ágyat is ki lehet majd venni.

Közép-Európa vezető szállodavállalata, az Orbis folyamatosan bővíti portfólióját, a régióban 120 szállodával van jelen (ebből 17 Magyarországon), és 2020-ig további 27 szállodafejlesztést vett tervbe. Budapesten az idén megnyitott két belvárosi ibis Styles után, a repülőtéren nyílik a harmadik ibis Styles 2017 végén 145 szobával.

Az Eventhotels megvásárolta a Velence központi helyén, közvetlen tóparti fekvésű Ifi éttermet, a tervezett beruházásról csak annyit tudtunk meg, hogy egy „megfelelő presztízsértékű" szállodát álmodnak ide.

A prezentációkat követő panelbeszélgetés keretében a szakemberek többek között a budapesti szállodapiac növekedési esélyeiről, kihívásairól, a különböző üzemeltetési modellek előnyeiről, a befektetői elvárásokról, a tulajdonosok és üzemeltetők közötti esetleges véleménykülönbségekről is szót ejtettek.