Kétféléves TDM-képzés a BGF-en: miért a főiskola a jó választás?

 2013. szeptember 19. 15:16

Ismét meghirdette a két féléves turizmus desztináció menedzsment szakirányú továbbképzési szakot a 2013/14. tanévre a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara.

Jelentkezési határidő: 2013. szeptember 20. További információ: Szefcsek Mónika 1/374-6202, szefcsek.monika@kvifk.bgf.hu

A szakirányú továbbképzések célja, tartalma talán nem mindenki számára kellően ismert, ezért a BGF fontosnak tartja összefoglalni ennek lényegét. A szakirányú továbbképzések egy szűkebb szakterületről nyújtanak naprakész, jól használható ismereteket, s általában a képzések is rövidebbek, minimum 2 félévesek. A szakirányú továbbképzések államilag elismertek, hiszen csak az Oktatási Hivatalnál történő regisztrációt követően indíthatja egy felsőoktatási intézmény. Az oklevélben szereplő végzettség megnevezése az adott szaktól függő, lehet például szakközgazdász vagy szaktanácsadó.

A szakirányú továbbképzés lehetőséget ad a szakterület mélyére ásni, a szakma legújabb trendjeinek megismerésére és/vagy egy a jelentkező által még kevéssé ismert tudományterület megismerésére, új elméleti és gyakorlati tudás megszerzésére. Általában azok jelentkeznek és azoknak ajánlhatóak a szakirányú továbbképzések, akik már rendelkeznek diplomával és szeretnék tudásukat felfrissíteni vagy egy újabb részterülettel bővíteni, hogy a munkaerőpiacon versenyképesebbek legyenek. A jelentkezési feltétel: alap vagy mesterképzésben szerzett /azaz főiskolai vagy egyetemi/ oklevél. A szakirányú továbbképzésben szerzett oklevél tartalmazza az alap vagy mesterképzésben szerzett végzettségi szintet és a szak megnevezését, melyre a szakirányú továbbképzés épül. A BGF-en a szakirányú továbbképzések gyakorlatorientáltak. Ugyanakkor tisztában vagyunk vele, hogy elmélet nélkül a gyakorlat is tévelyeg. Nem elég tudnunk, hogy egy adott területen mit kell csinálni, és hogyan, de azt is szükséges elsajátítani, miért kell úgy csinálni. A „gyakorlat" nem többhónapos vállalatnál történő szakmai gyakorlatot jelent, hiszen a résztvevők munka mellett végzik a képzést, sokkal inkább a kiadott feladatokon, esettanulmányok elemzésén, szakmai látogatásokon, terepgyakorlatokon keresztül történő gyakorlati készségek elsajátítását, tapasztalatot, jártasságot.

A képzésben oktató tanárok szakterületük elismert főiskolai, egyetemi oktatói, illetve a gyakorlatból felkért kiemelkedő szakemberek. A képzési kínálatot a Főiskola folyamatosan bővíti, korszerűsíti a piaci igények tükrében. A turizmusban napjainkban a fenntartható turizmusfejlesztés fontos eszköze az un. turizmus desztináció menedzsment, amelyet a szakzsargon TDM - ként rövidít, és amely egy adott térség turisztikai értékeinek kiaknázását, és a közösség és a turisták együttes hasznára történő, hosszútávon fenntartható működtetését jelenti, az összes érintett szereplő (vállalkozók, önkormányzat, szakmai szövetségek, civil szervezetek) összefogásával. Hiába jó egy szálloda, ha az adott településen nincsenek programok, a turista nem fogja jól érezni magát. Hiába vannak érdekes látnivalók, ha nincs marketingje, nem jut el az információ a potenciális turistához. Ma már kezd általánossá válni ez a felismerés és egyre több TDM szervezet is alakul.

Az itt dolgozó menedzserek, tanácsadók felkészítését célozza meg a Kar által immár a harmadik tanévben meghirdetett „Turisztikai desztináció menedzsment szakirányú továbbképzés", amelynek során a hallgatók éppúgy tanulnak település szociológiát, település és térségmarketinget, mint konfliktuskezelést, vagy pályázatírást és projektmenedzsmentet. A terepgyakorlat kitűnő lehetőséget ad hazai és külföldi TDM szervezetek felkeresésére, a személyes tapasztalatcserére.

A 2. félév lezárását követően a hallgatók záróvizsgát tesznek. / Az eddigi két évfolyam záróvizsga átlaga 4 fölötti volt./ A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Turizmus desztináció menedzsment szaktanácsadó. Az oklevél magyar és angol nyelven kerül kiállításra. A 2013/2014-es tanévre a jelentkezési határidő: 2013. szeptember 20. A képzés megfelelő számú jelentkező esetén indul, várhatóan 2013. október második felében. Oktatási napok: kéthetente péntek délután és szombaton.