Kétmilliárdos turisztikai fejlesztés indult Baján

Forrás: MTI

 2013. november 14. 15:27

Elindult a Baja fesztiválváros turisztikai háttér infrastruktúrájának komplex fejlesztése elnevezésű projekt megvalósítása, amelyhez közel 2 milliárd forintot nyert a város önkormányzata.

Zsigó Róbert, Baja fideszes polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón kiemelte, a turisztikai beruházás azt a célt szolgálja, hogy a mai kornak megfelelő körülmények között lehessen bemutatni Baja különleges természeti környezetét.

A beruházás során épülő gyalogos- és kerékpárutak, illetve hidak segítenek abban, hogy a bajai idegenforgalom infrastrukturális háttere kiépüljön, és a turisták hosszabb időt töltsenek a városban. Baja városa a méltó helyére kerülhet a turisztikai térképen - tette hozzá.

Rádóczi Valéria, a bajai önkormányzat városfejlesztési és vagyongazdálkodási irodájának vezetője ismertette az öt fő elemből álló projekt részleteit. Az első elem a Petőfi-szigeten az egykori ifjúsági házból kialakítandó turisztikai központ lesz, ahol információs pont, fesztiváliroda és kerékpárkölcsönző működik majd.

 

A második elem a Pandúr-falu ökopark nevet kapta. Ez a Nagy-Pandúr-szigeten valósul meg, ahol egy ökoturisztikai látogatóközpont épül ötemeletes kilátóval, tanösvénnyel, főzőhelyekkel. Emellett 12,3 kilométer hosszú kerékpárút épül, amely az Atlanti-óceánt a Fekete-tengerrel összekötő EuroVelo6 európai kerékpáros úthálózat magyarországi szakaszához csatlakozik.

A kerékpárút a Petőfi–sziget felé a régi hídon keresztül a szigeten végighaladva éri el a projekt eredményeként újonnan megvalósuló harmadik projektelemet, a kerékpáros és gyalogos hidat, amely után halad tovább a Nagy-Pandúr-szigeten kialakítandó kerékpáros túraútvonalra, ami a projekt negyedik eleme.     Az ötödik elem a belvárosban, a Sugovicán található víziszínpad felújítása a nézőtérként használatos vízparti lépcsőkkel együtt.

Az irodavezető elmondta: a projekt finanszírozása 98 százalékos támogatottságú, ezért az önkormányzatnak csak 35 millió forint önerőt kell biztosítania a tervek szerint 2014. június 30-ig elkészülő beruházáshoz. A turisztikai fejlesztés az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.