Kétnapos Országos Tourinform Találkozó Győrben

Forrás: turizmus.com

 2015. május 13. 14:38

A Magyar Turizmus Zrt. szervezésében idén Győrben rendezték meg az első országos Tourinform találkozót a több mint 120 Tourinform iroda vezetőinek. Az összejövetelre szakmai konferencia keretében került sor május 13-án.

A rendezvényen dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, valamint Fekete Dávid, Győr városának alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket. A Magyar Turizmus Zrt. az első negyedévben 350 marketingakciót szervezett, a Tourinform irodákra a társaság helyi végpontjaiként is számítanak a marketingterv megvalósításában – hangsúlyozta a vezérigazgató.

 

Faragó Péter szerint a legnagyobb érték magában a hálózatban rejlik. Abban, hogy az egész országot behálózza a Tourinform rendszer, jelezve, hogy a turizmus nem csak a fővárosban, hanem az egész országban rendkívül fontos szerepet játszik a gazdaság fejlődésében. A Tourinform irodák információikkal keresletet gerjesztenek, ami a vállalkozók bevételeiben realizálódik, így az irodák tevékenysége közvetve jelentősen hozzájárul az állami turisztikai bevételekhez. „A Tourinform irodákra társaságunk helyi végpontjaiként a marketingtervünk megvalósításában is számítunk. Az évente 2 millió személyes érdeklődőt fogadó irodák nem csak a pozitív országkép formálásában játszanak jelentős szerepet, hanem a szakmai együttműködések megteremtésében, a kapcsolatok ápolásában is fontos feladat hárul rájuk." – tette hozzá a vezérigazgató.

Faragó Péter beszédében kiemelte azt is, hogy a külföldi vendégforgalom növelése mellett még nagyobb hangsúlyt kell helyezni a belföldi turizmus élénkítésére is. Ebben is fontos szerep hárul a Tourinform irodákra. Fontos cél, hogy a magyar lakosság többet utazzon itthon szabadidős céllal. Örömteli, hogy a KSH adatai szerint 2014-ben kedvező folyamat indult el ebben a tekintetben: mind a többnapos belföldi utazáson részt vevők száma, mind pedig költése nőtt. A magyar lakosság tavaly közel 295 milliárd forintot költött belföldi, turisztikai célú utazásain, ami rendkívül magas összeg. Az idei első negyedév eredményei további bizakodásra adnak okot: a külföldi vendégéjszakák száma 8,2%-kal, a belföldi vendégéjszakák száma pedig 9,4%-kal nőtt 2014. január–márciusához képest. Az eredményekhez jelentősen hozzájárul a SZÉP kártya forgalom is. A vezérigazgató arra kérte a Tourinform irodákat, hogy a maguk eszközeivel ők is hívják fel a figyelmet arra, hogy a SZÉP kártyákra 2013-ban feltöltött összegek 2015. május 31-ig használhatók fel.

Az országos Tourinform találkozó célja, hogy a résztvevők első kézből szerezhessenek naprakész információkat a turizmus helyzetéről, és lehetőségük nyíljon a szakmai kapcsolatépítésre, valamint tapasztalatcserére.

A találkozón a hálózatban 10, 15 és 20 éve működő irodák vezetői részére Dr. Faragó Péter vezérigazgató és Mártonné Máthé Kinga belföldi igazgató adta át a Magyar Turizmus Zrt. elismeréseit, majd gratuláltak a 2014. évi Év Tourinformátora díj aranyérmesének, Máltesics Norbertnek (Pécs) és a díj ezüstérmeseinek, Dr. Szabóné Barsi Katalinnak (Révfülöp) és Jakus Beátának (Szolnok).

 

A díjátadót követően Bordás Beáta, a Magyar Természetjáró Szövetség képviseletében tartott ismertetőt a Multipont Természetjáró Kártya bevezetéséről, majd Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója mutatta be a Mozaik Múzeum Könyveket. A szakmai program első részét Dr. Glózik Klára, a Tourinform Szövetség elnökének rövid előadása zárta a szövetséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

A konferencia második blokkjában Domanyik Eszter, Győr MJV Polgármesteri Hivatalának főosztályvezetője, Jakab Petra idegenforgalmi referens és Tóth Zsuzsanna, a győri Tourinform iroda vezetője nyújtott betekintést a győri turisztikai kínálatba és marketingmunkába. A Magyar Turizmus Zrt. részéről Tama István regionális igazgató a Nyugat-Dunántúl régió turizmusáról, dr. Bocsi Andrea Projekt Iroda vezető az idei projektekről és a Tourinform hálózatról adott tájékoztatást. Mártonné Máthé Kinga belföldi igazgató, Senior turizmus témakörben prezentált. A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóságát dr. Benedek-Kiricsi Karola, szakmai főtanácsadó képviselte, aki a Kamrapolc program és a közelgő OMÉK kiállítás részleteit ismertette.

A szakmai előadások mellett kötetlen eszmecserékre is lehetőség nyílt. Az országos Tourinform találkozók fontos programja a vendéglátó helyszín megismerése is. Győr városának fejlesztéseit a találkozó második napján tekintik meg. A következő országos találkozóra ősszel kerül sor.

 

A Tourinform szolgálat Magyarországon már több mint 30 éve nyújt hiteles információkat a bel-, illetve külföldi turistáknak, ezzel erősítve biztonságérzetüket az idegen környezetben. Az első iroda 1981-ben kezdte meg működését, az országos hálózat kiépítése 1992-ben kezdődött. A Tourinform irodák a Magyar Turizmus Zrt. szakmai felügyelete mellett névhasználati rendszerben, önkormányzatok, illetve TDM szervezetek finanszírozásában működnek.