Kétszáz NAV-os járta a budapesti vendéglátóhelyeket

Forrás: MTI

 2014. szeptember 11. 11:09

Budapest belvárosában 200 vendéglátóhelyet ellenőrzött az adóhivatal, az esetek 35 százalékában állapított meg jogsértést; két éttermet és egy kávézót várhatóan be is zárnak, mert rövid időn belül kétszer is kiderült, hogy bevételeiket eltitkolják.

A jogsértések 40 százaléka még mindig abból eredt, hogy a vendéglátóhelyek vagy egyáltalán nem adtak nyugtát, vagy formai, tartalmi hiányosságok miatt a kibocsátott bizonylat nem volt szabályos – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) .

A közlemény szerint a NAV az utóbbi évek „legnagyobb szabású, összehangolt ellenőrzésével” folytatta a vendéglátóhelyek vizsgálatát. A főváros frekventált helyszíneire koncentráló akcióra az ország valamennyi régiójából érkeztek ellenőrök. A kétszáz revizor és pénzügyőr kora délutántól hajnalig mintegy kétszáz éttermet, kávézót, kocsmát és fagylaltozót ellenőrzött, s elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy betartják-e a bevételek bizonylatolására és az online pénztárgépekre vonatkozó előírásokat a kiválasztott helyeken.

Voltak ugyan olyan vállalkozások, amelyek adózási fegyelme láthatóan javult az augusztus elején kezdődött fokozott ellenőrzések hatására, a vendéglátóhelyek több mint harmada azonban még mindig sok szabálytalanságot követ el.

Különösen kirívó volt egy külföldi érdekeltségű, exkluzív étterem esete, amelyben a frekventált helyszín és a magas árak ellenére nemhogy online pénztárgépet nem használtak, de még nyugtát sem adtak a revizoroknak, a pénzügyőrök jövedéki szabálysértést is megállapítottak - írja a NAV.