Kétszázezren utaztak a lillafüredi kisvasúton tavaly

Forrás: MTI

 2014. február 24. 16:04

Kevés híján 200 ezren szálltak fel az elmúlt évben a lillafüredi kisvasútra, az utasok száma 15 ezerrel haladta meg a megelőző évit - közölte a Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) fenntartója, az Északerdő Zrt. az MTI-vel hétfőn.

A tájékoztatás szerint tavaly annak ellenére nőtt az utasok száma, hogy nagyon rosszul indult az esztendő. A tavaszi hideg idő miatt ugyanis a március 15-ei és a húsvéti utasforgalom egyaránt csak töredéke volt a megszokottnak.

Év közben ugyanakkor számos olyan programot szerveztek, amely nagyon sok érdeklődőt vonzott. Ezek közül kiemelkedett a Múzeumok éjszakája, valamint  az országos Kisvasutak Napja, amelyet az erdőgazdaság és a Magyar Turizmus Zrt. közösen szervezett.
Nagyon népszerű volt a Diósgyőrért Közhasznú Alapítvánnyal együtt indított Diósgyőri Mikulásvonat is, a karácsony előtti, háromhetes programsorozaton a LÁEV szerelvényei több mint 18 ezer utast szállítottak a lillafüredi mesebirodalomba, ez pedig rekordnak számít a rendezvény 11 éves történetében.

Az Északerdő Zrt. Pálházi Állami Erdei Vasútján mintegy 30 ezren utaztak 2013-ban, a forgalom meghatározó részét a környékre látogató iskolás csoportok jelentették. Számos különvonatot is indított a cég, ezek közül a legnépszerűbbnek a szeptemberi, szarvasbőgés-hallgató program bizonyult.
Az erdei vasút jeles évfordulót ünnepelt 2013-ban, 125 éve, 1888-ban építtette gróf Károlyi László, az erdők akkori tulajdonosa a lóvontatású erdei görpályát a Kemence-patak völgyében termő zempléni tölgyfa szállítására.