Kevesebb külföldi jött hozzánk decemberben

Forrás: turizmus.com

 2016. február 10. 11:35

Tavaly decemberben a belföldi forgalom 6,4 százalékkal nőtt, a külföldiek viszont 3,6 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek a szálláshelyeken, mint egy évvel korábban. A német forgalom kétszámjegyű visszaesést mutat, míg Izrael a hetedik legfontosabb küldőpiaccá lépett elő.

A KSH legfrissebb jelentése szerint a külföldi vendégek száma 0,8, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 3,6 százalékkal (734 ezerre) csökkent decemberben 2014 decemberéhez képest. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból négyben visszaesett.

A decemberi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok közül az Egyesült Királyságból és Csehországból 2,4, illetve 3,3 százalékkal nőtt a kereslet. A Romániából, az Olaszországból és az Ausztriából érkező vendégek – az előző évi decemberi magas bázishoz viszonyítva – 1,5, 2,1, valamint 4,3 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe. A német forgalom 11 százalékkal esett vissza. Az Izraelből érkezők 39 százalékkal több éjszakát fizettek ki, így Izrael a hetedik helyre lépett előre a küldő országok rangsorában a forgalom volumene alapján.

A belföldi vendégek száma 9,3, az általuk eltöltött éjszakáké 6,4 százalékkal (773 ezerre) emelkedett. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom hét turisztikai régióban nőtt, kettőben – a Tisza-tavi régióban és Közép-Dunántúlon – csökkent.

(A táblázat nagyításához kattintson a képre)


A szállodák szobakihasználtsága 0,1 százalékponttal, 44,4 százalékra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 4,9 százalékkal 26 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 4,3 százalékkal 14 milliárd forintra, a vendéglátásból származó bevétel 4,9 százalékkal 6,7 milliárd forintra, az egyéb bevételek 6,6 százalékkal 5,7 milliárd forintra emelkedtek.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 18 százalékkal többet költöttek decemberben, mint egy évvel korábban. (A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1697 egység fogadott el pihenőkártyát, 1,1 milliárd forint értékben) – jelentette a KSH.