Kevesebb víz is elég a jó sörhöz

Forrás: Világgazdaság

 2014. február 11. 16:13

Egyre kevesebb, de jó minőségű vizet használ fel a sörgyártáshoz a hollandiai Heineken, gyártása szennyvizét pedig egyre több telephelyén tisztítja, és hasznosítja a belőle kinyert kiogázt.

A fenntarthatóság, ezen belül a víz megóvása a holland Heineken sörgyár prioritásai között szerepel, de a több mint 70 országban aktív csoport társadalmi felelősségvállalási igazgatója, Jan-Willem Vosmeer más, szűkebb szakmai okból is fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a múlt évben Budapesten megrendezett Víz Világtalálkozón.

„A sör 95 százalékban vízből készül, tehát nagyban befolyásolja a minőségét, hogy milyen vizet használunk az előállításához. A víz ráadásul nem korlátlanul elérhető alapanyag. Sok országban szűkösen férünk hozzá, így még fontosabb, hogy takarékosan bánjunk vele.  Ezért a 2010-ben indított, A zöldebb jövőért nevű fenntarthatósági programunkban arra is összpontosítunk, hogy a vízkészlet védelmére tett intézkedéseinket kiterjesszük a sörkészítés teljes folyamatára, sőt, működési környezetünkre is" – fejtette ki Jan-Willem Vosmeer a Világgazdaságnak.

A víz megóvására két szempontból is hathatunk. Az egyik fő irány a sörfőzés során felhasznált víz mennyiségének csökkentése. Egy liter sör gyártása során átlagosan 4,2 liter vizet használ fel a Heineken csoport, de ez persze országonként eltérő, a magyar leányvállalat például a vállalatcsoport átlagánál jobban teljesít. A Heineken célkitűzése, hogy a fajlagos vízfelhasználást tovább csökkentse, 2015-re mindössze 3,5 literre.

A felelősségteljes vízfelhasználás második pillére a szennyvíztisztítás. Magyarországon mindkét, a soproni és a martfűi sörgyár is saját szennyvíztisztító üzemmel rendelkezik. Itt a kivont szerves anyagból származó biogázt elégetik, és ezzel a hőenergia-fogyasztás 4 százalékát is fedezni tudják.

Hollandiában – ahol a társaság legnagyobb európai sörfőzdéje működik – algák bevetésével állítanak elő a szennyvízből biomasszát, majd abból biogázt. A hulladék vízből kinyert foszfátot a mezőgazdaság hasznosítja újra.

Fenntarthatósági programjába a Heineken be kívánja vonni üzleti partnereit, például árpa- és almabeszállítóit is. Mint Jan-Willem Vosmeer emlékeztetett, a sörgyártás teljes folyamatán belül a víz 70-80 százalékát a mezőgazdaság használja fel.

A fenntarthatósági program fontos eleme a felelős vízgazdálkodáson kívül a szén-dioxid kibocsátás csökkentése és a vásárlók pontos tájékoztatása is. A fogyasztók az igazgató tapasztalatai szerint egyre jobban előnyben részesítik a fenntartható módon előállított árucikkeket. „Megértik, hogy ezt értük tesszük, vagyis a még szorosan vett üzleti szempontok szerint is jó irány a Heineken számára, ha a fenntarthatóságra költ" – jelentette ki Jan-Willem Vosmeer.

A fenntarthatóság terén az igazgató szerint nem verseny, inkább együttműködés van a vállalatok között, erre szükség is van. A rivalizálás inkább egyes új megoldások bevezetése terén jelenik meg.