Kevesebbet költöttek szállásra a hazai turisták a második negyedévben

Forrás: MTI

 2013. július 16. 07:32

Három százalékkal kevesebbet költöttek magyarországi szállásokra a hazai turisták a második negyedévében, mint a múlt év hasonló időszakában a Szallas.hu statisztikája szerint.

A szálláskereső oldal adatai szerint átlagosan 44 300 forintért foglaltak a pihenni vágyók, és ebből a pénzből átlagosan nyolc éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, ami egy nappal hosszabb üdülést jelent a tavalyihoz képest.

Az előszezon alacsonyabb árai valószínűleg egyre vonzóbbak az utazni vágyók számára, akik egy éjszakára átlagosan mintegy 5500 forintot szántak - idézi az oldal hétfői közleménye Szigetvári Józsefet, a Szallas.hu ügyvezetőjét.

false

Április elejétől június végéig a belföldön pihenők 519 millió forintot fizettek SZÉP-kártyával, ami 20 százalékkal több, mint 2012 hasonló időszakában, és több mint duplája az idei első negyedévben felhasznált keretnek. A SZÉP-kártyával fizetők átlagosan 56 ezer forintot használtak fel egy foglalás alkalmával.

A második negyedévben jelentősen nőtt az érdeklődés a motelek és más, kedvezőbb árú szálláslehetőségek iránt, míg a szállodák népszerűsége csökkent a tavalyihoz képest.

Az előfoglalási adatok alapján a nyári főszezon főleg az apartmantulajdonosoknak kedvez majd. Júliusban és augusztusban a pihenni vágyók 70 százaléka vízparthoz közeli nyaralót keres.

Az előfoglalási adatok szerint a legnépszerűbb belföldi utazási célpont az idei főszezonban Siófok lehet. Hajdúszoboszló stabilan őrzi második helyét nyáron is, összességében azonban ilyenkor a Balatoné a főszerep. A népszerűségi lista első tíz helyére négy balatoni település jutott be, Siófok mellett Balatonfüred, Balatonlelle és Zamárdi is sok nyaralóra számíthat.

A Szallas.hu oldalt havonta mintegy 1,5 millió látogató keresi fel. Az információk a tavalyi és az idei második negyedéves, illetve az idei főszezonra rögzített szállásfoglalási adatokon alapulnak. A minta nem reprezentatív, de jól tükrözi a belföldi szállásokra vonatkozó online foglalási tendenciákat - közölte a Szallas.hu.