Kezdődik a szüret a húszéves Etyeki Kúriánál

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 15. 12:44

Az egyre divatosabbá váló etyeki borrégió egyik legkedveltebb borászatában megkezdődött a szüret. Az idén 20. születésnapját ünneplő és egyre terjeszkedő birtok egyes termékeiből már alig tudja kielégíteni a keresletet, amint az a napokban tartott sajtóbemutatón kiderült.

Budapest szőlőskertje – így is szokták nevezni a fővároshoz közeli Etyeket, amelynek egyik legrégibb borászatát Matolcsy Sára és Kérész Sándor vezetik ma, új, fiatal szakemberekkel körülvéve.

A borászat 1996-ban alakult az Öreghegyen 2 hektár szőlőterületről. Ma 28 hektáron gazdálkodnak. Az elsőként telepítettek itt pinot noirt, amely számos kitüntetést hozott a pincének. A pinot noir nem érzi otthon magát minden szőlőművelésre alkalmas klímán, de Etyeket nagyon kedveli - a borkedvelők meg az itt leszüretelt szőlőből készült szép tételeket.

2009-ben szoros együttműködés kezdődött az osztrák Esterházy borászattal. 2011 őszén bővítési és korszerűsítési munkák kezdődtek el, és kialakítottak egy új termékpalettát.

Ma nagyon népszerű egyebek között a Pláne nevű prosecco jellegű könnyű nyári ital, amelyből úgy kellett a nagykereskedésből visszahívni néhány doboznyit a kóstoltatásra. Az itt termesztett fehérszőlők egyébként kiváló pezsgő alapanyagok.

Nagy Vince értékesítési igazgató egy egészen más területről nyergelt vissza a borászatra, több éves külföldi munka után, és ma hozzáértő módon adja el – és ha kell, felkonferálja – a White-ot, a Rosét, a Redet, a Magnumot, és a többi, sváb hímzésminták ihlette címkékkel büszkélkedő palackot.

Az Etyeki Kúria ma már nem egyszerűen borászat, hanem rendezvényközpont is:  gyakran turistacsoportok érkeznek ide kóstolni, hétvégeken násznép lepi el a domboldalt, számos kulturális programot szerveznek és maguk is részt vesznek kortárs design eseményeken.