Kezdődik a tapolcai látogatóközpont építése

Forrás: MTI

 2013. augusztus 30. 17:34

Szeptember végén bezár a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Tapolcai-tavasbarlang bemutatóhelye, s csak jövő tavasszal nyílik meg, amikorra elkészül a víz alatti világot bemutató új látogatóközpont.

A megvalósításra csaknem 300 millió forint uniós támogatást nyertek a Turisztikai szolgáltatások fejlesztése című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében - tájékoztatta a nemzeti park igazgatósága az MTI-t.

A cél egy olyan látogatóközpont létesítése, amely a nemzetközi szinten is egyedülálló Tapolcai-tavasbarlangra épül; a létesítmény egyben 2012. szeptemberében az UNESCO által támogatott Globális Geoparkok Hálózata tagságát is elnyerő, az igazgatóság által irányított Bakony-Balaton Geopark nyugati kapujának szerepét is be fogja tölteni - közölték.

 

A tájékoztatás szerint az új látogatóközpont tudományos színvonalú, ugyanakkor korszerűen szórakoztató ismeretterjesztésre épülő turisztikai bemutatóhely kialakításával, a barlangászat tematikájára épülő interaktív kiállítással, valamint háromdimenziós mozival várja látogatóit.

A munkaterületet átadták a kivitelezőnek, de a tavasbarlangban csak szeptember végén kezdődnek meg a munkálatok, a bemutatóhely akkor bezár; az új látogatóközpontot a tervek szerint jövő tavasszal nyitják meg.