Ki jár jobban az alacsonyabb áfakulccsal?

Forrás: turizmus.com

 2018. január 31. 14:51

Az étkezőhelyi vendéglátást nyújtó konyhák adóterhei alacsonyabbak, mégsem biztos, hogy jobban jártak ezzel, mint a kiszállítást bonyolító éttermek.

2018. január 1-jétől a beülős éttermek 13%-os áfacsökkentésnek örvendhetnek, viszont számolniuk kell 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulással. Az adó alapja az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom. Az étel kiszállításnál továbbra is 27% az áfa mértéke, illetve akkor is, ha egy étteremben a vendég elcsomagolva hazaviszi rendelését.

Az év eleji áfacsökkentés alapján elvileg az a vendéglős jár jobban, akinek kisebb a házhoz szállításos forgalma a beülőshöz képest, de ennél árnyaltabb a kép. A házhoz szállított ételek után keletkező áfabevételt – és ezzel a befizetendő áfát – csökkenteni tudja az étterem az áfa költségeivel, de a turizmusfejlesztési hozzájárulásból nem lehet lefaragni. Egy beülős étterem hiába tehet szert 5% áfa mellett akár visszaigénylésre is – aminek a folyósítása legjobb esetben 30 napos határidővel történik meg –, az áfabevallás határidejére a kedvezményre jogosult adóalapja után a 4%-ot be kell fizetnie.

Az alanyi áfamentes vállalkozások közül egyértelműen a házhoz szállításra dolgozó konyhák viselnek kisebb terhet. Nekik nem kell megfizetniük az új típusú adónemet, hiszen nem olyan tevékenységet végeznek, amire igénybe vehető lenne az áfakedvezmény.

Vannak bizonytalanságok az ÁFA körül

Fotó: turizmus.com

A legtöbb esetben természetesen a hagyományos éttermek járnak igazán jól az adócsökkentéssel, de érdemes figyelembe venni, hogy teljesen más a vásárlói kosár az éttermi fogyasztás, és a házhoz szállítás esetén. A Falatozz.hu ételrendelő portál adatai alapján egy megrendelés értékének csupán 16%-át adja a kiszállított palackozott ital. Ennél jóval nagyobb arányban költünk az éttermekben alkoholra, vagy más, nem helyben készült innivalóra, melyekre már 27%-os áfa számolandó fel.

Ha alaposan megvizsgáljuk a NAV tájékoztató anyagát, akkor egy alternatív lehetőséget találhatunk a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatban. A tájékoztató külön magyarázza azt az esetet, amikor az étterem tovább terheli a turizmusfejlesztési hozzájárulást a vendégre, így az is előfordulhat, hogy a szervizdíj mellett ez a tétel is megjelenik a számlán.

A portál tavalyi felmérése szerint jelentős volt azon éttermek aránya, amelyek információhiányra panaszkodva nem voltak meggyőződve arról, hogy jól számítják-e fel az új adókulcsot. A tavalyi változások után az éttermek közel fele (40,4%) nem tudta eldönteni, hogy a vendéglátóipari tevékenysége alapján jogosult-e alkalmazni a 18%-os áfát, a többség (57,4%) pedig azzal nem volt tisztában, hogy milyen konkrét esetekben kell a kedvezményes áfát használni.

„Az ország egyik legnagyobb ételrendelő portáljaként felelősségünknek érezzük, hogy felhívjuk a partner éttermek és a megrendelők figyelmét az új változásokra, hogy a lehető legideálisabb konstrukciókat tudják kidolgozni vállalkozásaik számára” – mondta el Veres László, a Falatozz.hu ügyvezetője.