Ki mekkora vagyoni biztosítékot igazolt 2016-ra?

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. február 01. 23:10

Az utazási irodák láthatóan bíznak a kiutazási kedv további élénkülésében, hiszen 2016-ra összesen 18,8 milliárd forint vagyoni biztosítékot igazoltak, csaknem 17 százalékkal többet, mint 2015-re – írja a Turizmus Panoráma. Mutatjuk a bejelentett kauciók nagysága alapján összeállított toplistákat.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) január közepi összesítése szerint 2016-ra 22 utazásszervező igazolt 20 százalékos vagyoni biztosítékot, összesen 11 milliárd 358 millió forint értékben, ami 20 százalékkal haladja meg a tavalyi (9,46 Mrd) és közel 47 százalékkal a 2014. év eleji összeget (7,73 Mrd). Tegyük hozzá, 2014 mélypontnak számított, hiszen kiesett belőle az előző évben csődbe ment Best Reisen korábbi 1,3 milliárdos kauciója, az űrt azonban gyorsan betöltötte a piac – olvasható a Turizmus Panoráma magazin hétfőn megjelent legfrissebb számában.

Az idei évre 475 utazásszervező igazolt 12 százalékos vagyoni biztosítékot, összesen 7 milliárd 79 millió forint értékben, ami 2011 óta folyamatos növekedést mutat, és a 2015. évi összegnél 12 százalékkal magasabb.

A belföldi utazásszervezői tevékenységet folytató irodák által fizetendő 3 százalékos vagyoni biztosítékból 2016-ra 372 millió forintot igazoltak, itt minimális csökkenés figyelhető meg az egy évvel korábbi adattal összehasonlítva.

 

Újra a 20 százalékos körben az OTP Travel és a Tensi

A 20 százalékos vagyoni biztosítékot teljesítő (chartereztető vagy az árbevétel 25 százalékát meghaladó, garantált szerződésből származó lekötésekkel rendelkező irodák) kö­rében az élen változatlanul a N-U-R Neckermann áll.

Mint az a táblázatból is kitűnik, a legtöbb, 20 százalékos kauciót igazoló iroda megemelte vagyoni biztosítékát tavaly január óta. Az IBUSZ például már rögtön januárban módosított, a Green Travel, az Anubis Travel és a Sun & Fun Holidays pedig többször emelt a tavalyi év során, főleg a sikeresnek bizonyult charterszezonnak köszönhetően.

Jellemzően azonban a középmezőnyben elhelyezkedő irodák igazoltak magasabb összegű kauciót. A lista első négy helyén álló irodák közül csak a Green Travel emelt tavalyhoz képest jelentősebb mértékben, ezzel jócskán elhúzott az IBUSZ mellett.

Meglepetést okozott a Sun & Fun Holidays, amely két év alatt több mint duplájára emelte kaució­ját, és ezzel a tavalyi 7.-ről az 5. helyre ugrott fel. A 7. helyen jelenleg a Tensi áll, amely tavaly még 12 százalékos kauciót igazolt, idén azonban a riói olimpiára készül exkluzív charterjáratokat üzemeltetni. Sok év után újra a 20 százalékos vagyoni biztosítékot igazoló irodák körében foglal helyet az OTP Travel – jelenleg a 10. a rangsorban –, és 20 százalékos kauciót igazolt a Morea Travel, valamint a magyar piacra tavaly belépett Mouzenidis is. Míg a Premio Travel Holidays és az East-West Sport a 12 százalékos körbe igazolt át.

A hivatal tájékoztatása szerint január 25-én folyamatban volt a Christian Tours bejelentkezése, a román utazásszervező 20 millió forint értékben jelentett be 20 százalékos kauciót. Az Express Travel International GmbH (ETI) határon átnyúló utazásszervezés keretében indíthat chartereket, magyarországi képviselete nem szerepel a 20 százalékos vagyoni biztosítékot bejelentő irodák között.

 

 

Az élbolyba ugrott a Wizz Tours

A 12 százalékos kauciót bejelentőknél változatlanul a Fehérvár Travel foglalja el az első helyet, ettől eltekintve az élen nagy változások zajlottak le tavaly januárhoz képest. A tavalyi második és harmadik helyezett OTP Travel, illetve Tensi a 20 százalékos kauciót felmutatók táborába igazolt át, így most a második helyet a Wizz Air cége, a Wizz Tours foglalja el, amely csak tavaly májusban kapott utazásszervezői engedélyt, és 2016-ra máris szokatlanul magas összegű vagyoni biztosítékot jelentett be.

A dobogó harmadik fokán a tavaly még 6. helyet elfoglaló Haris Travel Club áll, megelőzve a Z(s)eppelint és a Vistát. A tavaly még 9. Proko most a 6. helyen áll. Feltűnő az Utazom.com előreugrása: a tavalyi 15.-ről került a 7. helyre, és egyébként már tavaly szeptemberben a jelenlegi összegre igazította vagyoni biztosítékát.

 

 

További részletek a Turizmus Panoráma magazin január-februári számában. Ön még nem előfizetőnk? Kattintson ide!