Ki volt a bonbonkészítők királya? - Emléktábla avatás Cegléden

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 28. 15:19

Gyenizse Dorottya, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője, Cegléd vezetői, és a magyar cukrászat jeles alakjai jelenlétében avatták fel szombaton Kérszigeti Dékány Mihálynak, a magyar cukrászat kiemelkedő, ám időközben elfeledett alakjának emléktábláját.

Lajos Mary, a Békebeli Cukrászda tulajdonosa híven őrzi és ápolja a magyar cukrászat nagyjainak emlékét. Ezért is döntött úgy, hogy a város legendás szülöttjének emlékére – Mihály-nap alkalmából, születésének 145. évfordulóján - emléktáblát helyez el a cukrászda falán.

Gyenizse Dorottya, az NGM turizmusért és vendéglátásért felelős főosztályvezetője emlékeztetett a hagyományok fontosságára a cukrászatban is. Saly Noémi város és kávéház-történész hangsúlyozta: egy ország kultúrájának, történelmének része a vendéglátás és a cukrászat múltja és jelene is.

 

Az ünnepségen a Magyar Cukrász Ipartestület vezetője, Selmeczi László mellett megjelentek a mai magyar cukrászat élő legendái: a soltvadkerti Szervánszky László,  Daubnerék és Horváthék, valamint a híres cukrász ma élő leszármazottai.

Kérszigeti Dékány Mihály1870-ben született Cegléden és 1936-ban hunyt el Chicago-ban. Édesanyja tagja volt a híres gyulai Reinhardt cukrászdinasztiának. Kérszigeti Dékány Mihály egyike a legkalandosabb életű magyar cukrászoknak, aki a világ legnagyobb mestereinek keze alatt dolgozott, mindenütt zajos sikert aratva. Élete filmre kívánkozik.

Itthon először Gerbeaud Emil alkalmazza, majd elmegy Németországba, onnan Svájcba, utána Franciaország­ba, majd Oroszországba, itt készíti legfinomabb bonbonjait az orosz cári udvarnak. Rengeteg viszontagság után 1921 májusában köt ki az amerikai partokon, hogy addigi szakmai eredményeit is meghaladja. Megismerteti az amerikaiakkal is a finom bonbont, óriási sikerrel. 1923-ban, amikor egy nemzetközi versenyen, a Grand Centrál Palais-ban, a zsűri neki ítéli meg az első díjat, a New York Herald elnevezi King of Candymakers-nek, azaz a bonbonkészítők királyának.

Ebből az alkalomból Finta Sándor, New York-i magyar szobrász ércplakettet mintáz meg Dékányról, amelynek eredetije a Halhatatlanok Múzeumában látható. Dékány Mihály utoljára 1931. évben látogatott haza Amerikából, hogy részt vegyen a Budapesti Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestülete megalakulásának 25. évfordulójára rendezett ünnepségeken. Utána visszautazott az USA-ba.