Kiáll a Thomas Cook-csődben érintett hotelekért a HOTREC

Szerző: Vámos Éva

Forrás: turizmus.com

 2019. október 10. 12:13

A HOTREC azt kéri a kormányoktól, hogy engedélyezzék az áfa befizetésének elhalasztását azon szállodák számára, amelyeket érintett a Thomas Cook és leányvállalatainak csődje.

Az Európai Unió tagországai szállodai, éttermi és kávéházi szövetségeinek konföderációja érvelése szerint a világ legrégebbi utazási irodájának csődje az egész európai hotelágazatot nehéz helyzetbe hozta. Néhány száz szálloda azonnal bezárt, további néhány száz pedig több százmillió eurós veszteséget kénytelen elkönyvelni a kifizetetlen számlák és a lemondott foglalások miatt. Azokban az országokban, ahol a leginkább érezhetőek voltak a csőd hatásai,

a szakmai szervezet szerint az tudna javítani a helyzeten, ha legalább az áfa befizetését elhalaszthatnák azok a szállodák, amelynek nem fizetett a Thomas Cook.

„Több olyan európai ország van, ahol a szállóvendégek nagy részét a Thomas Cook hozta. A csőd számukra nemcsak azonnali veszteséget jelent, hanem alacsony foglaltsági rátát is az év hátralévő részére. Ha ebben a helyzetben be kellene fizetniük az áfát a be nem folyt számlák után, ez a létüket is veszélyeztethetné. Arra kérjük tehát az illetékes hatóságokat, hogy egy időre tekintsenek el a ki nem fizetett számlák után járó esedékes áfa befizetésétől” – összegzi a HOTREC álláspontját Christian de Barrin, a HOTREC vezérigazgatója.

Szállodák százai kerültek nehéz helyzetbe a Thomas Cook-csőd miatt Európa-szerte

Fotó: pixabay.com

A szállodákat arra kérik, a szerződésnek megfelelően szállásolják el azokat az utasokat, akik a Thomas Cook-csőd idején utazási csomag keretében voltak náluk, még annak ellenére is, hogy a számlájuk nincs kifizetve, és valószínűleg csak hosszabb idő múlva kaphatják meg a nekik járó pénzt a biztosítóktól és a garanciaalapoktól. Azokért a turistákért pedig természetesen semmiféle kompenzációt nem kapnak, akik az utazási iroda bedőlése miatt nem foglaltak náluk.

 

Mi a helyzet Magyarországon?

A magyarországi szállodáknál nem meghatározó a Thomas Cook foglalások volumene, így a konszern csődjének következményeként nem teljesülő foglalások nem is okoznak olyan mértékű problémát, mint például a tengerparti üdülőhelyeken – mondta megkeresésünkre Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) általános alelnöke. Az MSZÉSZ-hez legalábbis nem érkezett a  tagszállodák részéről olyan jelzés, hogy a szövetség közbenjárását kérnék a HOTREC által felvetett probléma megoldásában.

Baldauf Csaba  – aki egyben az alsópáhoki Kolping Hotel Spa & Family Resort  igazgatója – elmondta azt is, hogy a Thomas Cook-csőd bejelentése után a balatoni régióban felmérték a lehetséges kár mértékét. A megkérdezett szállodák közül valamivel több mint húsz válaszolt. Ez alapján úgy tűnik, 130-150 millió forint nincs nekik kifizetve, amiből 50 millió forinttal egyetlen nagyobb szállodának tartozik az iroda. A teljes összeg áfatartalmát nehéz pontosan megmondani – nem lehet egységesen 18 százalékos áfával számolni, hiszen egy része kedvezőbben adózó étkezés. A szakember számításai szerint 20-25 millió forintról lehet szó, ami a balatoni szállodák összesített árbevételét tekintve elenyésző összeg – mutatott rá.

Ezt erősíti Mácsai Péternek, az Ensana Health Spa Hotels magyarországi klaszterigazgatójának tájékoztatása is, aki azt mondta lapunknak, hogy a brandhez tartozó két budapesti és három vidéki gyógyszállodájukban nem volt nagy a Thomas Cook szervezésében érkezett vendégek aránya.