Kiállítás nyílt a Grand Hotel Royal Budapest történetéről

Forrás: turizmus.com

 2023. május 03. 08:39

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum új időszaki kiállításán a látogatók bepillantást nyerhetnek a megnyitásakor Európa legnagyobb szállodájának számító, immár több mint 125 éves hotel történetébe.

1896-ban nyílt meg Európa legnagyobb szállodájaként a Royal Nagyszálló. A Glück testvérek és társai által megálmodott hotelben öt emeleten 350 szoba volt. A millenniumi évfordulóra érkező turisták, külföldi látogatók számára épült luxusszállodában lift, telefon, villanyvilágítás kényeztette az ott megszálló vendégeket.

Siker, fény, csillogás

Fotó: MKVM

Több étterem, kávéház, falfestményekkel díszített gyönyörű bálterem, társalgók, tárgyalószoba és egy fodrászat is helyet kapott a több mint 31 500 m2 alapterületű épületben - derül ki a múzeum közleményéből.

A szocialista időszakban, 1961–1991 között, harminc éve alatt 1 370 814 vendég szállt meg. A '90-es évekre az agyonhasznált, korszerűtlen, nem gazdaságos hely bezárt.

2003-ban, éppen 20 éve nyílt meg újra, a fényűzően felújított, azóta több nemzetközi díjjal is elismert Corinthia Budapest Hotel, a máltai szállodacsoport tagjaként.

Éjszakai élet a Royal Hotel bárjában

Fotó: MKVM

Ebből az apropóból nyílt meg a most a kiállítás, amelyen a látogatók bepillantást nyerhetnek a több mint 125 éves szálloda történetébe, megismerkedhetnek a szállodába érkező hírességekkel, a 2006 óta működő Royal Gyógyfürdővel, a híres Royal Apolló, később Vörös Csillag Filmszínházként ismert mozival.

Az érdeklődők azt is megtudhatják, mi a kolonc, milyen feladatot látott el a csőposta, és mit jelentett a boyszolgálat.