Kickstarteren gyűjtenek egy magyar borkalauzra

Forrás: turizmus.com

 2019. november 19. 13:31

Borturistáknak szánt kalauzt készül kiadni Magyarországról az Exotic Wine Travel.

Az Exotic Wine Travel díjnyertes borszakírói, Charine Tan és Matthew Horkey negyedik boros tematikájú könyvük kiadására készülnek. A Discover Hungarian Wine: A Visitor-Friendly Guide (Fedezd fel a magyar bort: kalauz borturistáknak) című kötetet a Kickstarter közösségi finanszírozó oldalon lehet előjegyezni.

A borturisták, a kezdő és haladó borrajongók számára egyaránt hasznos kalauz több praktikus szempontból közelíti meg a magyar bor témáját. Bemutatják Magyarország 6 borrégióját és 22 borvidékét. A történelmi áttekintésen túl az éghajlati jellemzők, a földrajzi adottságok, a főbb fajták és a meghatározó borászati stílusok is fontos szerepet kapnak, de a magyar boros címkék értelmezéséhez is kínál kulcsot a kötet. A „Hogyan ejtsük a magyar neveket?” kérdést is megválaszolják. A borajánlások, kóstolási jegyzetek és ételpárosítási javaslatok mellett pedig kitérnek arra is, hogy hol érdemes magyar bort vásárolni.

A könyv megírásában a magyar bor olyan szakértői is szerepet vállaltak, mint Elizabeth Gabay Master of Wine és a magyar borkritikus Ercsey Dániel.

A kötet a 22 magyar borvidéket és a meghatározó borászati stílusokat is bemutatja

Fotó: Wineglass Communication

Matthew Horkey így fogalmaz arról, miért tartja izgalmasnak a témát: „Magyarországon közel 65 ezer hektáron művelnek szőlőt, az őshonos fajták száma eléri a negyvenet, az egyedi borstílusoknak se szeri, se száma, kezdve a történelmi jelentőségű bikavértől a világ egyik legelső dűlőbesorolási rendszerét felállító Tokajjal bezárólag, vagyis minden borrajongó megtalálhatja az ízlésének megfelelő, kiváló borokat.”

A szakma jeles képviselői nem fukarkodnak a dicséretekkel. John Szabo kanadai Master Sommelier, könyvszerző például a következőket nyilatkozta a kötet kapcsán: „Magyarország az egyik utolsó olyan nagy hagyományú bortermelő ország Európában, amely még nem kapta meg a méltó nemzetközi elismerést. A magyar bort dicső történelme, őshonos fajtái és a borászati stílusok gazdag tárháza feljogosítaná arra, hogy szélesebb körben ismerjék.”