Kicsit portugál, kicsit osztrák, kicsit magyar

Forrás: turizmus.com

 2016. április 21. 10:02

Arról sok vita folyik, hogy a Portugieser portugál vagy osztrák eredetű szőlőfajta, de az tény, hogy Magyarországon is kedvelt. Nálunk a Dél-Dunántúlon terjedt el legjobban, Villányban kifejezetten a népszerű fajták közé tartozik.

De jelen van az összes szomszédos országban is. Ahogy szerdán Kosárka József nyugalmazott nagykövet, borszakértő megjegyezte, ez a kicsit lenézett szőlőfajta – amelyet nálunk Kék Oportó néven is ismerünk - ismét bekerült a köztudatba, sőt, egyre rangosabb nemzetközi versenyek bizonyítják, milyen sokoldalú.

A Portugieser du Monde borversenyen immár negyedik éve választják ki a legjobbakat Pécsett. A Pécsi Borozó bormagazin felhívására évről-évre több bor érkezik a versenyre és mind több a külföldi pincészet a kóstoló fesztiválon is.

 

Az idén minden eddigi rekord megdőlt, hiszen 9 országból érkeztek a nevezések, 96 bort küldtek el Pécsre, a nevezések közel fele külföldről érkezett. Különösen a horvát portugieserek tűntek ki szépségükkel.
Az idei bajnokok: Lelovits Tamás pincészete Portugieser Válogatás 2015, Göhring Portugieser Trocken , Günzer Tamás pincészete, Oportone 2013, valamint Neuperger Balázs Villányi Cuvée 2015.

A Wineglass sajtóklub szervezésében a könnyű pezsgőtől a nehéz zamatos-fűszeres vörösekig számos bor, köztük a legjobbak is bemutatkoztak a Pesti Vigadóban.