Kiemelkedő eredményeket hozott az ünnepi hosszú hétvége

Forrás: turizmus.com

 2022. március 18. 10:14

Hosszú idő óta az első szabad, korlátozásoktól mentes négynapos hétvégét tölthették el a vendégek Magyarországon – megteltek a szálláshelyek.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján összesen 386 ezer éjszakát foglaltak le a vendégek ezekre a napokra. A szám hétszerese a tavaly ilyenkorinak, rengeteg szálláshely telt házzal üzemelt – írja közleményében az MTÜ.

Az idei első hosszú hétvége forgalma a járvány előtti rekordévekre hasonlított, melyet a magyarok nagy része pihenéssel, kikapcsolódással töltött. Az összes vendégéjszaka 78%-a belföldi vendégektől származott, és kétszer annyi vendégéjszakát töltöttek el a hazai szálláshelyeken, mint egy héttel korábban.

Az éjszakák 78%-a vidéki szálláshelyen realizálódott, a legnépszerűbb a Balaton, Mátra-Bükk és Budapest környéke volt. A Balaton térségében 66 ezer vendégéjszakát számolt az NTAK, ami az összes vidéki éjszaka 22%-a.

A fővárosban 70%-ban külföldiek pihentek, akik 83 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Legtöbben Budapestre, a Balatonhoz és Bük-Sárvár térségbe utaztak.

A szállodák között a négycsillagosok voltak a legnépszerűbbek, a foglalások 55%-a ezekbe irányult

Fotó: 123rf.com

A kategóriák alapján a legkelendőbbek a szállodák voltak (59%), majd a magán- és egyéb szálláshelyek (27%), valamint a panziók (8%). A szállodák között a négycsillagosok voltak a legnépszerűbbek, a foglalások 55%-a ezekbe irányult, őket követték a háromcsillagos (37%), majd az ötcsillagos hotelek (3%).

A szálláshelyek négy nap alatt összesen 6 milliárd forint bevételt könyveltek el, amelynek 31%-a külföldiektől, 69%-a pedig belföldiektől származott.

Nagy volt az érdeklődés a vendéglátóhelyek iránt is, a hosszú hétvége első három napján 10,2 milliárd forint árbevétel folyt be. A legtöbbet március 13-án, vasárnap költöttek a vendégek, összesen 3,9 milliárd forintot.

Legközelebb áprilisban, a húsvéti időszakban lehet számítani a mostanihoz hasonló, hatalmas érdeklődésre. Az eddig beérkezett foglalások alapján áprilisra már most 1,4 millió éjszaka foglalás érkezett, de májusra is már 1,2 millió vendégéjszakát látni a rendszerben.