Kiemelkedő évet zárt tavaly a pécsi Zsolnay-örökségkezelő

Forrás: MTI

 2016. január 14. 13:26

Kiemelkedő évet zárt 2015-ben a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK): a társaság mintegy félmillió látogatót fogadott közösségi programjain, valamint az általa működtetett intézményekben, turisztikai helyszíneken.

A szervezet összesen 72 ezer négyzetméternyi területen, a város hét különböző helyszínén kínál látnivalót, programot - írta a baranyai megyeszékhely kulturális, közművelődési intézményeinek döntő többségét integráló ZSÖK az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.

 

Kiemelték, hogy a szervezet a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ, a pécsi világörökségi helyszínek, a Középkori Egyetem, a Művészetek és Irodalom Háza és a Pécsi Galéria működtetésén, programszervezésén, túl immár városmarketing-feladatokat is ellát.
2015-ben több jelentős pécsi intézmény jubilált: öt éve adták át a Kodály Központot, amelyet különleges koncertekkel, magyar és nemzetközi sztárokkal, a központról szóló kötettel és akusztikai tudományos konferenciával ünnepelt a ZSÖK.

A Kodály Központ fennállásától számított eddigi legtöbb - 94 074 - látogatóját tavaly fogadta. A koncertteremben olyan kiemelkedő előadók léptek fel, mint Hiromi, Al Di Meola és Jan Garbarek; az intézmény új rezidens szólistája Várdai István pécsi születésű gordonkaművész lett.

Emlékeztettek arra, hogy Pécs ókeresztény temetője tizenöt éve került fel az UNESCO világörökségi listájára. A Cella Septichora Látogatóközpontot és az Ókeresztény Mauzóleumot több mint 50 ezer látogató kereste fel 2015-ben.

A pécsi planetáriumi élet negyvenedik évfordulóját ünnepelte tavaly: 1975-ben baranyai megyeszékhelyen nyílt meg az ország első állandó planetáriuma, amelynek örökségét jelenleg a Zsolnay Kulturális Negyedben működő planetárium képviseli.

A fesztiválokról azt írták, első ízben rendezték meg 2015-ben a Zsolnay Pikniket, a Zsolnay Sport és Egészségnapokat, valamint a Spiritum Historicum - I. Pécsi Régizenei Hétvégét.
"A hagyományosnak mondható Szamárfül Fesztivál és Zsolnay Fesztivál mellett a ZSÖK helyszínein zajlottak olyan nagyszabású, külsős rendezvények is, mint a Pécsi Egyetemi Napok és az Europa Cantat nemzetközi kórusfesztivál" - fogalmaztak. A ZSÖK közlése szerint töretlen népszerűségnek örvendenek a Zsolnay Kulturális Negyed állandó kiállításai és látnivalói: 2015-ben közel háromszázezer látogató érkezett a hungarikummá nyilvánított helyszínre. A legnépszerűbb látnivaló továbbra is A Zsolnay Aranykora - Gyugyi-gyűjtemény - összegeztek.