Kiemelkedő évről számol be a Trendriport

Forrás: turizmus.com

 2017. február 13. 16:24

A szállodák forgalma, minden mutatószáma rekord szintre emelkedett 2016-ban. Javult a magyarországi, a budapesti hotelek teljesítménye az EU más tagországainak, versenytársainak eredményeihez képest is – fogalmaz az MSZÉSZ Trendriportja.
Az éves nagyon jó eredményekhez hozzájárult a decemberben mutatkozó nagyon erős keresletnövekedés, melynek mértéke messze meghaladta a január – november közöttit.

Ennek oka az is, hogy 2015 decemberében – a migránsválság, a párizsi merénylet következtében – csökkent a beutazó forgalom, s ahhoz képest 2016 utolsó hónapjában országos szinten 21,4%, Budapesten 22,2% növekedés volt a külföldi szállodai vendégéjszakákban.

A magyarországi hotelek éves összes bruttó forgalma 9,7%-kal, bruttó szoba árbevétele 11,9%-kal múlta felül a tavalyit. A belföldi vendégéjszakák 8%-kal, a külföldiek 7%-kal nőttek

A hazai keresletnek a külföldit felülmúló növekedésében a keresetek emelkedése, az erősödő vásárlási kedv, az alacsony üzemanyagárak mellett szerepe volt a SZÉP-kártya 5,8%-kal bővülő szállodai felhasználásának is.

A külföldi vendégszám-növekedésében idén a vidéki szállodák messze megelőzték a budapesti hoteleket. A Budapesten kívüli hotelekben a külföldi vendégéjszakák száma 10,5%-kal, Budapesten csak 5,2%-kal nőtt. A fővárosi szállodákban a külföldi keresletben tapasztalt kisebb növekedést ellensúlyozta az átlag szobaárak országos átlagot meghaladó növekedése.

A magyarországi szállodákban jelentkező összes külföldi vendégéjszaka 80,4%-a Európából, 10,7%-a Ázsiából, 7,5%-a Amerikából, kb. 1,5%-a Ausztráliából és Afrikából érkezett

Az Európai Unióból 7,5%-kal, az európai országokból 6,9%-kal, Ázsiából 14,3%-kal nőtt a kereslet. Az utóbbi annak tulajdonítható, hogy Kínából 37,9%, Izraelből 20,3%, Dél-Koreából 26,1% volt a növekedés.

A teljes Trendriport ITT tölthető le.