Kiemelkedő nyarat zárt a turizmus

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 21. 13:59

Bár az augusztusi KSH statisztikák csupán októberben látnak napvilágot, az már most egészen bizonyos, hogy idén nyáron számos jó hírnek és rekorderedménynek örülhettünk a magyarországi turizmust tekintve – írja közleményében az MT Zrt.

Míg Magyarország nyári turisztikai kínálata, strandjai soha nem látott számú látogatót fogadtak, a kulturális rendezvények és fesztiválok iránti érdeklődés is új magaslatokba emelkedett. A Magyarországot érintő légi közlekedés szintén minden eddigit felülmúló eredményeket hozott. Budapest akár az elmúlt tíz év legsikeresebb szezonját is zárhatja az idén. A jó eredmények a folyamatosan megújuló turisztikai kínálatnak, a szolgáltatók színvonalas munkájának és a szakmai szervezetek összefogásával megvalósuló hatékony turisztikai marketingnek is köszönhetők. Az előrejelzések szerint a tavalyi rekordév után idén újabb rekordot dönthet a turizmus Magyarországon.

 

Minden jelentős turisztikai mutató növekedett

A nyár első két hónapjában a KSH előzetes adatai alapján mind a külföldi, mind a belföldi vendégéjszakák száma, mind pedig a kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele jelentősen bővült 2014 hasonló időszakához képest. Kiemelendő a júliusi hónap, mikor is a külföldi vendégéjszakák száma és a kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele is két számjegyű növekedést hozott - utóbbi majdnem elérte a 20%-ot. Júliusban a budapesti szállodák havi átlagos foglaltsága 82,9% volt, ami 8,5 % növekedést jelent. Júniusban 5,4%-kal, júliusban pedig 9,3%-kal költöttek többet Szép Kártyáikról a hazai vendégek a kereskedelmi szálláshelyi elfogadóhelyeken az előző év 6. és 7. hónapjaihoz képest. A két nyári hónapban így mintegy 4,5 milliárd forintot tett ki ez a költés.

 

Új csúcson a fürdőzők és strandolók száma a fővárosban, illetve vidéken is

A Magyar Fürdőszövetség előzetes adatai alapján a fürdőknek rekordforgalmat hozott a kánikula hazánkban. Több fürdőben harmadával nőtt a látogatók száma, átlagosan 10-15 százalékos forgalomnövekedést könyvelhettek el. Rekordforgalommal zárták az idei nyári szezont a budapesti strandok is, a hat strand május 1-je és augusztus 31-e között 700 ezer vendéget fogadott, ami tavalyhoz képest 43 százalékos növekedést jelent. A legerősebb hónap a július volt, amikor a vendégek száma megközelítette az 270.000 főt. A nyári időszakban strandként működő hat fürdő (Palatinus, Dagály, Paskál, Római, Csillaghegyi, Pünkösdfürdői) bevétele csaknem 50 százalékkal nőtt a tavalyi szezonhoz képest.

Egy nem reprezentatív felmérés alapján a balatoni strandok sem panaszkodhatnak az idei szezonra, hiszen a vizsgált kilenc strand mindegyikénél kétszemjegyű volt a vendégszámnövekedés. A Szigliget Községi strandra például 49%-kal többen látogattak el idén - de 30% feletti volt a növekedés Balatonmáriafürdő és Zánka közösségi strandján, illetve a 40% feletti a balatonfüredi strandokon is. A kompok forgalma 4 százalékkal nőtt a Balatonnál, és 5%-kal több biciklit szállítottak, mint tavaly. A személyhajózásból származó árbevétel 3-4 százalékkal emelkedett.

2015-ben a korábbinál több fürdőző érkezett a Dunakanyar strandjaira is. Az ÁNTSZ által havonta elvégzett vízminőség ellenőrzések szerint a Duna vízminősége az érintett szakaszokon kiváló, fürdőzésre alkalmas. Mindemellett idén nyáron kétszer annyian barlangfürdőztek Észak-Magyarországon, mint tavaly, köszönhetően az év elején megnyílt demjéni Cascade Barlang- és Élményfürdőnek. A Tisza-tavi Berekfürdőn szintén ugrásszerűen nőtt a fürdőzők száma, nyáron 20.000-rel több fürdőbelépő fogyott, mint az előző években.

 

Rekordok a légi közlekedésben

A külföldi vendégszám és vendégéjszaka-szám dinamikus növekedésével összhangban, a Budapest Airport történetében először idén júliusban átlépte az utasok száma a havi egymilliós határt. Az idei első félévben közel 12 %-os növekedést ért el a fővárosi repülőtér, ami majdnem félmillióval több légi utast jelent a hazai turizmus számára, mint egy évvel korábban. 2015 első 8 hónapjában 13%-kal többen, mintegy 113 ezren használták Magyarország második legnagyobb repülőterét, a Debrecen Airportot is. Érdekesség továbbá, hogy augusztusban a Magyarország és Spanyolország közötti közvetlen repülőjáratok száma új csúcsot ért el: a 420 közvetlen járatnak köszönhetően az utasszám is több mint 15 ezer fővel (+29%) emelkedett.

 

Új látogatórekordok a magyarországi fesztiválokon és kulturális rendezvényeken is

A nyár a fesztiválok időszaka is, hazánk kínálatában széles palettából választhatnak a zenei-, kulturális-, és gasztro programok iránt érdeklődők. Az év legnagyobb könnyűzenei fesztiválja, a Sziget Fesztivál eddigi történetének legmagasabb látogatószámait érte el. A fesztivál hat napja alatt több mint 430 ezren látogattak ki a Hajógyári-szigetre, ezzel háromszor lett teltházas a budapesti rendezvény. A soproni Volt fesztiválon az amúgy is magas tavalyi látogatószámot sikerült felülmúlni, idén 123 ezren vettek részt az eseményen. Látogatórekordról számolt be a Balaton Sound Fesztivál is, ahol 145 000 látogató fordult meg idén. A 2015-ben 40. alkalommal megrendezett EFOTT is minden eddigit túlszárnyaló nézőszámról számolhatott be, 103 467 fő volt kíváncsi a Velencén tartott fesztiválra. A sárvári Nádasdy Fesztiválhoz hasonlóan a debreceni Campus Fesztivál is nézőcsúcsot döntött 84 ezer látogatójával, akárcsak a nyárzáró Szegedi Ifjúsági Napok, ahol több mint 90 ezren buliztak hazai és külföldi előadók koncertjein.

Látogatottság és jegyárbevétel tekintetében is rekordot döntött a Szegedi Szabadtéri Játékok, a rendezvény két helyszínén összesen 73613 fő volt kíváncsi az előadásokra. Szintén rekordot döntött a Múzeumok éjszakája, tavalyhoz képest 20%-kal több, mintegy 400.000 látogató vett részt rajta idén.

 

„Színes" rekordok a teljesség igénye nélkül

-          Eger legnagyobb bor-gasztronómiai rendezvényén, a XIX. Egri Bikavér Ünnepen rekord mennyiségű Egri Bikavér és Egri Csillag fogyott idén. A négy nap alatt 45 000 látogatót fogadtak.

-          Nagy Lajos kora óta nem volt annyi középkori lovag Diósgyőrött, mint az idén: teljes nyitva tartással és színes programokkal nyitott a felújított diósgyőri vár.

-          Kétmilliomodik látogatóját fogadta a Varázshegy – a Nagyszikla belsejében kialakított bemutatóközpont 2012-ben nyitotta meg kapuit a Fővárosi Állatkertben.

-          Lengyel-Annafürdőn (Tolna megyében) elkészült az ország első olyan kilátója, amely egy harminc méter hosszú lombkorona ösvénnyel is rendelkezik.

-          250 kilós, rekordméretű pityókás székely kenyér sült augusztus 20-án a Szolnoki Művésztelep óriáskemencéjében: a Kárpát-medence kenyerét hat mesterpék dagasztotta.

A KSH adatai szerint 2015. júniusában a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi vendégéjszakák száma (1237 ezer) 5,9%-kal, a belföldi vendégéjszakák száma (1280 ezer) 3,9%-kal nőtt. Az összes vendégéjszakaszám (2517 ezer) 4,9%-kal bővült júniusban. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele 20,6 milliárd forintot tett ki, ami 13,1%-os növekedést jelent.

2015 júliusában a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi vendégéjszakák száma (1755 ezer) 12,1%-kal, a belföldi vendégéjszakák száma (2189 ezer) 7,5%-kal nőtt. Az összes vendégéjszakaszám (3943 ezer) 9,5%-kal bővült júliusban. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele 27,5 milliárd forintot tett ki, ami 19,9%-os növekedést jelent.