Még több senior vendéget fogadna Észak-Magyarország

Forrás: turizmus.com

 2014. december 07. 13:08

Észak-Magyarország turisztikai kínálata is bemutatkozott a budapesti SYMA Csarnokban 2014. december 5-6-án megrendezett Nyugdíjas Expón. A hegyvidéki régió a tervek szerint ezentúl még tudatosabban számítana vendégként az idősebb korosztályra.

A szépkorúak fogadásában jelentős kihasználatlan potenciál rejlik, és ez az észak-magyarországi régióra fokozottan igaz – mondta el a kiállításon tartott sajtótájékoztatón Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. észak-magyarországi régiójának marketingigazgatója. A Regionális Marketing Igazgatóság nemrég készült, nem reprezentatív kutatásából kiderült, hogy egyre jelentősebb szakmai érdeklődés mutatkozik a senior turizmus iránt, ezért az RMI ezen a területen a kínálat áttekintését, képzéseket és fejlesztéseket tart szükségesnek. (A 60 évnél idősebbek, valamint az 51-60 év közötti korosztály nyugdíjas háztartásainak utazási szokásairól sajnos csak egy 2004. évi országos reprezentatív kutatás áll rendelkezésre, mely szerint ezen háztartások 47 százaléka vesz részt egynapos kirándulásokon, 43 százalékuk pedig évente legalább egyszer üdül, az átlagos tartózkodási időt meghaladó 7,2 napon át).

 

Az időskorúakat a kulturális és vallási témájú körutak éppúgy érdeklik, mint a gyógyturisztikai szolgáltatások és a kirándulások. Molnár Anita szerint nem kell teljesen új kínálatot teremteni, elegendő a meglévőt kissé átalakítani, például a szállodákban több közösségi és egészségügyi szolgáltatással színesíteni a palettát, javítani a megközelíthetőséget, tréningeztetni a dolgozókat. Fontos tudni azt is, hogy az idősek jelentős része nem gyűjt információkat az utazásaihoz, sokan emlékekből utaznak, vagy pl. abból a megfontolásból, hogy ezt vagy azt a nevezetességet még szívesen látnák életükben.

A régió a kínálat áttekintése után már 2015-ben szeretne kampányt indítani az idősek meggyőzésére, elsősorban a vendégéjszakák 85 százalékát adó belföldi, a dinamikusan növekvő lengyel, valamint a szlovák piacon. A kis- és középvállalkozói szektor turisztikai vállalkozásait piacra segítő Észak-magyarországi Turizmus Akadémia sorozat keretében 2014. december 11-én Egerben megrendezésre kerülő szakmai fórum témája is a senior turizmus lesz.

 

Komplex csomagajánlatok az egri egészségcentrumban

Az Észak-magyarországi Gyógyturisztikai Klaszter új, az időskorúak érdeklődésére is számot tartó komplex csomagajánlatai 2015. januárjától már foglalhatók – mondta el a rendezvényen Tóthné Bánszki Zsuzsanna klasztermenedzser. A 2009-ben alakult, ma összesen 21 taggal rendelkező klaszter Eger és Mezőkövesd térségében fog össze szállodákat, gyógyfürdőket, egészségügyi és egyéb szolgáltatókat, és fő célja, hogy a térség kiváló gyógyvizeire épülő turisztikai kínálatot népszerűsítse.

A klaszter egy tavalyi ÉMOP pályázaton elnyert összeg segítségével korszerű orvostechnikai eszközöket vásárolt, ennek köszönhetően megnyitották a Medi-Vital Egészségcentrumot az egri Hotel Flóra gyógyászati részlegén, ahol kardiológiai és ultrahangvizsgálatokkal, szűrőprogramokkal is várják a vendégeket, valamint itt vehetők igénybe a már említett csomagok, amelyek természetgyógyászati, szépészeti és akár művészet-terápiás elemekkel is kiegészülnek. Az idősebb korosztályt – elsősorban a főszezonon kívüli időszakokban – kedvezményes ajánlatok is várják majd.