Kiemelt termék az egészségturizmus

 2014. május 18. 23:04

A Magyar Turizmus Zrt-nek mind a belföldi, mind a külföldi kommunikációjában a kiemelt termékek között szerepel az egészségturizmus – mondta Szegedi Andrea, az MT Zrt. szakértője a Magyar Fürdőszövetség május 15-i szakmai tanácskozásán.

A volt oroszországi képviselő, a gyógyturizmus szakértője többek között elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization) előrejelzése szerint 2022-re a turizmus és az egészségügy együtt a világ vezető gazdasági ágazata lesz. Ez pedig, óriási lehetőségeket nyit a magyarországi gyógyfürdők és -szállodák számára. Ugyanis a mozgásszervi betegségek alkotják Európában a legnagyobb számú és legtöbbe kerülő betegségcsoportot. Európában a felnőtt népesség 20-30 %-a mozgásszervi fájdalomtól szenved, hazánkban a lakosság 33%-a érintett. A mozgásszervi megbetegedések mind a keresőképtelenség, mind a munkaképtelenség okai közül a 2. helyen állnak. Európában öt közül két embert korlátoz mindennapi tevékenységében mozgásszervi fájdalom.

Ez pedig - bármennyire sajnálatos is a betegség terjedése - komoly üzleti potenciált jelent a magyarországi gyógyfürdők, -szállodák számára.

Azonban, ahhoz, hogy a lehetőségből valóság váljon az MT Zrt. stratégiai együttműködést keres a Magyar Fürdőszövetséggel, nevezetesen, hogy minél hamarabb rendelkezésre álljon egységes fürdőleírás (magyar, angol, német és orosz nyelven), elkészüljön az egyes fürdőkben kúrált betegségek mátrixa, valamint az alkalmazható kezelések mátrixa.

Az MT Zrt. szakértője a közgyűlés nyilvánosságát is felhasználta arra, hogy – miközben köszönetet mondott a precíz adatszolgáltatóknak – a jelenleginél aktívabb együttműködésre kérte az adatot nehezen szolgáltató fürdőket.