Kígyótortát és vidrát is ettek Esztergom érsekei

Forrás: turizmus.com

 2022. február 24. 13:18

„Ételek a prímási asztalról” címmel egyedülálló receptkönyv látott napvilágot, amely a 19. század esztergomi érsekeinek konyhájába nyújt betekintést, így kultúrtörténeti érdekességként és szakácskönyvként is egyaránt forgatható.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Turisztikai Iroda gondozásában – és az esztergomi Keresztény Múzeum kiadásában – megjelent kötet az esztergomi Érseki Simor Könyvtárban fennmaradt, német nyelven írt 19. századi kéziratos ételsorokat és recepteket mutatja be.

A korabeli ételek elkészítése ma is lehetséges az eredeti leírások magyar fordítása és a hozzájuk fűzött magyarázatok segítségével. A válogatott, szám szerint 31 receptet a mai ízléshez igazított, korszerűsített változatban is megtaláljuk a szebbnél szebb illusztrációkkal gazdagon ellátott könyvben.

A gazdagon illusztrált könyvbe 31 receptet válogattak össze

Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Turisztikai Iroda

Az ételfotók mellett, a levéltári forrásokat, az alapanyagokat és a napjainkban már használaton kívüli, de páratlan történeti értéket képviselő konyha látványában is gyönyörködhetnek az olvasók. További érdekesség, hogy 2022 tavaszától várhatóan a Bazilika Panoráma termének kávézója kínálatában találkozhatunk a kiadványban is szereplő töltött kuglóffal, a püspökkenyérrel és a császári citromkoch elnevezésű süteménnyel. A Prímás Pincében csoportok számára prímási ételsorok rendelhetők, valamint az étlapon már szerepel a püspökkenyér, vaníliás borhabbal és aszalt gyümölcsökkel. Tavasszal Bratwurst Suppe, vadászleves és a fogas roston fekete mártással, zöldborsós rizottóval várja majd a vendégeket.

A desszertek közt megtaláljuk a mákos bejgli izgalmasabb változatát, az úgynevezett kígyótortát is

Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Turisztikai Iroda

A 128 oldalas, színes képekkel illusztrált, magyar nyelvű kiadvány már kapható a Keresztény Múzeum, a Prímás Pince, a Hotel Adalbert és az esztergomi Bazilika boltjaiban, továbbá az Új Ember webshopján és a Szent István Társulatnál.