Kihagyhatatlan események 2015-ben

Forrás: turizmus.com

 2015. január 08. 13:37

Elvis Presley 80. születésnapja, a thaiföldi újév, a milánói világkiállítás, a hirosimai atomtámadás 70. évfordulója – egy svéd napilap összeállította azoknak az eseményeknek a listáját, amelyek 2015-ben vélhetően a legtöbb látogatót vonzzák majd a világban.

Januárban az amerikai Gracelandben, Elvis Presley házában ünneplik majd a legendás énekes 80. születésnapját, koncertekkel és természetesen a birtok megtekintésével egybekötve. Február 19–21. között látványosnak ígérkezik a kínai újév köszöntése, különösen Makaón, ahol kihagyhatatlan látnivaló a Ma-templom. Ekkor köszönt be a kecske éve, amelyet világszerte mindenütt megünnepelnek a kínaiak.

Márciusban izgalmas ellátogatni Franciaországba, méghozzá Golfe-Juanba: 1815-ben itt szállt partra Napóleon, miután megszökött Elba szigetéről. Napóleon útján biciklizni és autózni egyaránt lehet.

A thaiföldi újévet április 13–15. között ünneplik. A Songkran – vízi fesztivál – jelzi az esős évszak beköszöntét. Az ottani tradíció szerint vizet öntenek az emberek egymásra, hogy megtisztuljanak az újév érkezése előtt. A Songkrant megünneplik Burmában, Kambodzsában és Laoszban is.

Májusra a marokkói Gnaoua World Music Fesztivált ajánlják, júniusra pedig a milánói világkiállítást, amely egészen október 31-ig látogatható. Július Hemingway jegyében telik majd az amerikai Key Westen, ahol megrendezik a hasonmás versenyt is, a nyertest az író kedvenc kocsmájában, a Sloppy Joe-ban hirdetik ki.

Augusztus 6–9 között Hirosima és Nagaszaki bombázására emlékezik a világ. Idén lesz 70 éve, hogy az amerikaiak ledobták a szörnyű pusztítással járó atombombákat.

Fotó: Festival Mondial des Théâtres de Marionnettes

 

Szeptember 18–27. között a franciaországi bábművészet bölcsőjére irányul a figyelem. A Charleville-Mezieres-ben rendezendő fesztiválra a világ minden részéből érkeznek bábművészek. Októberben a stuttgarti Cannstatter Wasen nevű sörfesztiválé a főszerep. November a mexikói Forma–1 autóverseny hónapja, a gyorsasági vetélkedést a mexikói halottak napján rendezik meg, amely önmagában is különleges turistaattrakciónak számít.

Szilveszterezni sok helyütt lehet, de a skóciai Hogmanay egészen különleges: négy napig tart, és százezren vesznek rajta részt, a tűzijátékok száma és fénye pedig mindent felülmúl– olvasható a Dagens Nyheter netes változatában.