Kihirdették az idei Gundel-díjasokat

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 23. 17:56

A Gundel-családhoz „ezer szállal kötődő" Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum biztosította ismét a helyszínt a Magyar Vendéglátók Ipartestülete által alapított Gundel Károly-díj sajtótájékoztatójának, ahol kihirdették az idei nyerteseket.

A szakmai zsűri döntése alapján idén Bíró Lajos, (Bock Bisztró, Séf utcája, Vendéglő a Kisbíróhoz), Garaczi János (Tanyacsárda) és Jakabffy László (gasztronómiai szaktanácsadó) kapták.

Kovács László, az MVI elnöke szerint igen nehéz dolga volt a díjról döntő bizottságnak, hiszen tavalyhoz képest kétszeres mennyiségű jelölés érkezett, és számos kiváló szakember kapott jelölést. A bizottság tagjai egyébként két körben szavaztak az általuk legjobbnak tartott három jelöltre, így állt össze a végső hármas. Az MVI a díjjal nem csupán Gundel Károly emléke előtt kíván tisztelegni, célja, hogy maguk a díjazottak is példaképek legyenek.

A díjazottak tiszteletére az MVI november 22-én az Öbölház rendezvényközpontban nagyszabású gálaebédet szervez, amelyen neves hazai séfek párokban készítik az egyes fogásokat. A menüben Gundel Károly korának ízvilágát megidéző fogások szerepelnek – például az azóta elfelejtett belsőségek - , modern technológiával készítve.

Képünkön a díjazottak, az MVI képviselői és a november 22-i gálaebéd séfjei.

A díjazottak:

Bíró Lajos

A magyar gasztronómia „Gordon Ramsay"-je, igen jól képzett, olvasott, tudását a gyakorlati életben a legjobban alkalmazó kolléga. Megkérdőjelezhetetlen érdemei vannak a magyar konyha megújításában és színvonalának emelésében. Szakmai pályája során számos elismerést kapott (pl. Év Vendéglőse 2009., a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntetés). Sok fiatal szakácsot indított el pályáján, szakmai tudását lelkiismeretesen átadja és az új technológiákat nemcsak alkalmazza, hanem tanítja is. Számos szakmai szervezet tagja (Magyar Bocuse d'Or Akadémia Egyesület tiszteletbeli elnöke, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tagja, Magyar Gasztronómiai Egyesület, az Amerikai Séf Akadémia tagja, az Escoffier Club állandó tagja). Munkájával emelte az éttermek színvonalát, ahol dolgozott (a teljesség igénye nélkül: Volga Szálló (pincér), Olimpia Hotel, budapesti Amerikai Nagykövetség séf, Vörös Sárkány séf, 1989-2007. Múzeum Kávéház és Étterem tulajdonos, séf, Bock Bisztró (2004) tulajdonos, séf).

 

Garaczi János

1964-ben szerzett szakács képesítést, majd 1980-ban lett mesterszakács. 2008-ban az Ecole Lenotre Paris Francia Gasztronómiai Séf Akadémián szerzett diplomát. Szakácstanuló évei után több helyen is dolgozott szakácsként, majd konyhafőnök lett 1967-ben Kecskeméten, a Toronyház Étteremben. Később a Bugaci Csárda vezetője, majd az Aranyhomok konyhafőnöke. 1976-ban került a Lajosmizsei Tanyacsárdába, ahol konyhafőnök és ügyvezető helyettes lett. Az évek során több külföldi munkával és tanulmányúttal büszkélkedhetett: dolgozott Kubában, az Egyesült Államokban, Svájcban, Olaszországban, Ausztriában, az egykori Jugoszlávia és Szovjetunió területén. 1990-ben a Tanyacsárda résztulajdonosa lett, majd 2007-től az egyik tulajdonos és ügyvezető. 2001-től a harkányi Hotel Platán Kft. tulajdonosa is. 2012-től a jelenleg is folyó Mintamenza Programban Bács-Kiskun Megye szakmai megbízottja az országos tisztifőorvos megbízásából. Tanulóképzésben több mint 30 éve vesz részt, a szakma kiváló tanulója versenyek zsűritagja és elnöke. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mesterbizottságának elnöke volt 2 ciklusban, jelenleg vizsgabizottsági tag. Számos elismerés és díj birtokosa (1982. Venesz József díj, 2002. Az Év Gasztronómusa - Magyar Turizmus Zrt. -, 2008. Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje, 2009. Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Nagy Ezüstkeresztje és Szakácsegyesületek Világszövetség (WACS) Kiváló Munkáért emlékplakett, 2010. Az Év Vendéglőse (MVI), 2012. Az év Vendéglátója (VOSZ Bács-Kiskun Megye), 2013. Az év rendezvényszolgáltatója (MaReSz), 2014. Elnöki Aranyérem (MKIK). Tagja az MNGSZ-nek (régiós elnök), az MVI-nek (régiós elnök), a Magyar Éttermi Szövetségnek, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrendnek (alapító tag), Chaine des Rotisseurs szakmai tagja, mint chef Rotisseur.

 

Jakabffy László

Jakabffy László a hazai vendéglátás meghatározó alakja, karizmatikus és eredeti személyisége. Szakmai kérdésekben példamutató módon pozitív és progresszív. A magyar gasztronómia egyik legjobban képzett, legolvasottabb, tudását a gyakorlati életben, a legjobban alkalmazó tagja. A borász szakma aktív pártolója. Éttermek sora köszönheti neki nevét és sikerét (a teljesség igénye nélkül: Hungária Szálloda, Gundel Étterem, Bajkál Étterem, Astoria Szálloda és Étterem, Vigadó Étterem, Fórum Szálloda, Platán Restaurant & Cafe (Tatabánya), Alabárdos Étterem, Prímás Pince (Esztergom), Mák Bisztro stb.) – közülük egyet a csúcsra vezetett: az Alabárdost 2004-ben az ő munkája elismeréseként szavazta meg a szakma az ország legjobb éttermének „A Magyar Vendéglátás Csillagai" voksoláson.

A „Jakabffy-iskolából" kikerült fiatal szakemberek sora ma hazai csúcséttermek konyháját vezeti – legtöbbjüknek nemcsak tudást, de komoly anyagi támogatást is adott (pl. Bicsár Attila, Molnár Attila, Vidák Zoltán, Kovács-Siklósi Lázár, Fehér Gábor).

Aktív és fontos szerepet vállal számos jelentős magyar szakmai szervezet munkájában, véleményét a többség etalonként fogadja el a szakmaközi és szakmai viták, megbeszélések során.

Gundel Károly méltó utódja – mind szellemiségében, mind gyakorlati tudásában. A mai magyar gasztronómia meghatározó, legendás személyisége, szakmai tudása és a magyar konyhaművészet iránti elkötelezettsége minden tekintetben példaértékű. Az általa vezetett vendéglátóhelyek mind kiváló értékelést kaptak, maximális vendégelégedettség mellett. Kiemelten fontosnak tartja az ifjú szakácsok képzését és nevelését, melyre soha nem sajnálja az időt, s egy-egy baráti-szakmai beszélgetésre is mindig nyitott. A hazai gasztronómiai szervezetek alapító tagja (Magyar Vendéglátó Ipartestület, Magyar Éttermi Szövetség, Chaîne des Rôtisseurs, Magyarországi Gasztronómiai Egyesület), szakmai munkásságát több rangos díjjal ismerték el már eddig is, 2002-ben munkáját, az „év vendéglőse" kitüntetéssel ismerték el, ezután jött az Év Vendéglője cím (Alabárdos Étterem 2004.), Konyhaművészet Mesterei Cím, fiatal szakácsok továbbképzéséért Chaîne des Rôtisseurs elismerés. Nyugdíjas éveit sem csak pihenésre fordítja, hanem szeretett szakmájáért dolgozik továbbra is, tanácsot ad, tanít és szakmai szervezetek munkáját segíti. Szakmai tudása és emberi tulajdonságai okán ő az egyik legismertebb és legszeretettebb kolléga.