Hogyan készült a TOP 50 kiadvány?

Forrás: turizmus.com

 2014. február 04. 17:17

A SZÉP-kártya kitalálója, a romkocsma-mozgalom elindítója, a gasztronómiai élet több „mentora" és a „filmturizmus" katalizátora is bekerült az 50 legbefolyásosabb személy közé. Van köztük két olimpiai bajnok is.

Ők azok, akik az elmúlt évben a leginkább befolyásolták a GDP csaknem tíz százalékát és 400 ezer ember megélhetését biztosító ágazat mindennapjait.

Számos szektor mértékadó lapja készített már ranglistát az ágazat meghatározó szereplőiről, a turizmusban azonban most először készült a legbefolyásosabb személyeket bemutató kiadvány.

Rendhagyó vállalkozásba fogott a turisztikai (szak)lapkiadásra fókuszáló Turizmus Kft., amikor megjelentette a hazai idegenforgalom 50 legbefolyásosabb személyét bemutató kiadványát.  Az első alkalommal megjelent kötet szerkesztői nem csupán a turisztikai cégek méretét vagy árbevételét vették figyelembe a Top 50 összeállításához, hanem az ország idegenforgalmára, kül- és belföldi megítélésére tett hatásokat. Így a legnagyobb szállodaláncok és légitársaságok vezetői mellett bekerült a romkocsma-mozgalom elindítója (Zsendovits Ábel, a Szimpla tulajdonosa), a gasztronómiai élet több „mentora", a „filmturizmus" katalizátora, (Andy Vajna) no meg több polgármester, és a törvényalkotásra nagy hatással bíró szakember is – például a kehidakustányi szállodatulajdonos Horváth Tihamér, akinek nevéhez fűződik a SZÉP-kártya ötlete.

A névsor összeállításakor a készítők figyelembe vették a gazdasági környezet alakításban való befolyást, a több tíz-, vagy százezer vendégéjszakát teremtő események szervezését, valamint a turizmus napi gyakorlatában meghatározó tevékenységet.

„A mi TOP 50-es keretünk biztosan nem tökéletes. Nem gondoljuk, hogy mások nem tudtak volna néhány nevet méltán javasolni még, s az is lehet, hogy a mi listánkon szerepelnek olyanok, akik, sokak szerint 2013-ban nem tettek le eleget a beválogatáshoz. De, mielőtt bárki ítéletet mondana, hangsúlyozzuk, hogy nem a magyar turizmus nagy alakjait igyekeztünk összeválogatni, hanem azokat a személyeket, akik 2013-ban voltak nagy – akár pozitív, akár negatív - befolyással" – írja a kötet előszavában a főszerkesztő, Szebeni Zsolt.

A kiadványba végül 54-en kerültek be, hiszen négy vállalkozást elválaszthatatlan párok vezetnek. A kötet szereplői nem csupán saját helyzetüket és tevékenységüket mutatják be a 2013-as évben, hanem sokszor múltat idéznek vagy épp előremutató gondolatokat osztanak meg az olvasókkal. Van, aki komoly anyagi kockázatot vállalt vállalkozása sikere értelmében, de akad olyan is, aki maga sem gondolta volna, hogy egynyári ötlete néhány éven belül a világ számos tájáról vonzza majd a látogatókat. Van, akit perfekcionizmusa, mást megszállottsága vitt előre, de akad, aki bevallja: soha nem jelentkezett magától az előléptetésekre. Az is kiderül, hogy többen teljesen más pályára készültek – sőt, két olimpiai bajnokot, Borkai Zsoltot és Gyulay Zsoltot is találni a listában -, de miután belecsöppentek az utazás világába, már nem akartak karriert módosítani.

A kiadvány megrendelhető itt.

Néhány idézet a könyvből:

„Amikor megkértek, hogy cseréljem le a gumicsizmám egy rendesebb, igazgatóhoz méltó cipőre, azt sem tudtam, eszik-e vagy isszák a szállodásdit." (Baldauf Csaba, Kolping Hotel)

„Nem sztárszakács vagyok, hanem séf, ez nekem sokkal többet jelent." (Bíró Lajos, Bock Bistro)

„Világszínvonalon csak az működhet, aki kompromisszummentesen a legjobbat akarja." (Gerendai Károly, Sziget – Costes)

„Ma már Budapesten a nívós éttermek száma megközelíti a bécsi kínálatot, de az alacsonyabb kategóriában tragikus a helyzet."  (Molnár B. Tamás, gasztrokritikus)

„A vendég akkor jön be, ha kinyitjuk az ajtót." (Pintér Katalin, Gerbead Ház-Onyx Étterem)

„Bárcsak úgy élhetnénk, ahogy élünk." (Szalók Csilla, BGF Turizmus Tanszék)

„Amikor Hollywoodban belevágnak egy új film készítésébe, Magyarország már az elsők között merül fel gyártási helyszínként." (Andy Vajna, kormánybiztos, producer)

A szerkesztőbizottság tagjai heteken át vitatkoztak rangsorról, és bár abban mindannyian egyetértettek, hogy a változások követéséhez, a fejlődés évenkénti összehasonlításához szükséges lenne egy objektív lista, ám ahogy almát a körtével, szállodaigazgatót a polgármesterrel sem lehet összevetni. De már dolgoznak egy olyan kritériumrendszer megalkotásán, amely mérhetővé tudja tenni a legheterogénebb ágazat, az idegenforgalom szereplőinek teljesítményét - reményeik szerint a következő kötet készítésénél már ez lesz a vezérfonál.