A Magas-Tátráig látni a Börzsöny új kilátójából

Forrás: MTI

 2014. október 09. 16:07

Átadták a Csóványosi kilátót a Börzsöny és Nógrád megye legmagasabb pontján. A 938 méteren álló kilátót az Ipoly Erdő Zrt. turisztikai beruházásával, az 1978-ban épült geodéziai mérőtorony átalakításával hozták létre.

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója a csütörtöki erdei ünnepségen elmondta: az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) támogatásával valósította meg a társaság a Nyugattól keletig a nógrádi erdőkben című programot, amely három helyszínt érintett: látogatóközpontot létesítettek Katalinpusztán, bővítették a Somoskői Vadaspark szolgáltatásait és megépítették Diósjenőn a Csóványosi kilátót. A program összköltsége 505 millió forint volt, ebből 366 millió az uniós támogatás.

Az Országos Kéktúra vonalán lévő geodéziai mérőtorony négy oszlopon áll, 22,6 méter magas. A munkák során egyebek mellett acél tartóvázzal szilárdították meg a tornyot és vörösfenyővel borították a kilátót, amelynek tetejére 133 lépcső visz fel. Fentről a béri andezitoszlopoktól Pilismaróton át a Nagybörzsönyig élvezhető a panoráma, jó időben a Magas-Tátra legmagasabb részeit is lehet látni.

Hamarosan átadják a katalinpusztai kirándulóközpont bővítését és a somoskői látogatóközpontot is, és a börzsönyi látnivalók sorába illeszkedik majd a diósjenői Sváb-kastély helyreállított parkja, valamint a kútbereki turistaház is.