Kilenc százalékos növekedés a kereskedelmi szálláshelyeken márciusban

Forrás: turizmus.com

 2015. május 11. 13:08

Márciusban is folytatódott a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmának idei markáns növekedése: a vendégszám 9%-kal, a vendégéjszaka-szám 7,5%-kal, a szállásdíj-bevétel pedig 9,4%-kal múlta felül a tavalyi év azonos időszakát.

Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy 630 ezer vendég 1,5 millió éjszakát töltött el szálláshelyeinken, melyek szállásdíj-bevétele így összességében elérte a 11,8 milliárd forintot az év első tavaszi hónapjában.

 

Ha 2015 első negyedévének egészét nézzük, akkor 1,7 millió vendég 3,9 millió éjszakát töltött el kereskedelmi szálláshelyeinken, ahol közel 33 milliárd forint szállásdíjat fizettek ki. Ez utóbbi 15%-os növekedést jelent tavalyhoz képest. További jó hír, hogy a szállodák működésének hatékonyságát jellemző RevPAR mutató (egy kiadható szobára jutó szobaár-bevétel) is jelentősen javult 2014. január-márciushoz viszonyítva. A szállodai bruttó átlagár 3,1%-kal, míg a bruttó RevPAR ennél jóval na­gyobb mértékben, 7,2%-kal emelkedett.

Vagyis a tavalyinál magasabb foglaltság, jobb kihasználtság mellett a bevételeiket érezhetően növelni tudták a szálláshely-szolgáltatók.

A belföldi turizmus az első negyedévben markáns, 9% körüli növekedést produkált úgy, hogy a hazai vendégforgalom minden turisztikai régióban nőtt. A SZÉP Kártya tulajdonosok 2,4 Mrd Ft-ot költöttek a szálláshelyeken ezzel a fizetőeszközzel, ugyanakkor idén március végéig a tavalyinál 20%-kal több pénzt töltöttek fel a SZÉP Kártyákra.

A külföldi beutazó forgalomban folytatódott az idei évet meghatározni látszó két, egymással ellentétes irányba ható nagy trend: az orosz turisták számának csökkenése és a brit beutazás ehhez hasonlóan meredek emelkedése. Legnagyobb küldő országunk az első három hónapban változatlanul Németország volt, amelyet Nagy-Britannia, majd Ausztria és Olaszország követ a sorban. A fél éve még dobogós Oroszország az ötödik helyre csúszott vissza. Top küldő piacaink közül az első negyedévben az Egyesült Királyság (+41,5%), az Egyesült Államok (+26,1%) és Olaszország (+15,8%) produkálta a legmagasabb növekedést, de a cseh (+11,2%), a szlovák (+12,6%) és a francia (+10,3%) vendégforgalom is két számjegyű emelkedést mutatott. Biztató fejlemény, hogy magasabb sebességbe kapcsolt az osztrák vendégforgalom (+7,1%) bővülése is.

 

A turisztikai ágazat és a nemzetgazdaság egészét érintően fontos tehát rögzíteni, hogy az orosz vendégszám – remélhetőleg átmeneti – csökkenését más küldőpiacaink jelentős bővülése bőven ellensúlyozza. A vendégszám 9 százalékos növekedése végső soron minden létező paraméterben pozitív szaldót eredményez.

Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára örömtelinek és jó hírnek mondta, hogy az idei év első három hónapjában 15 százalékos árbevétel-növekedést könyvelhetett el a turizmus Magyarországon az előző év hasonló időszakához képest.

Hozzátette: nemcsak a külföldi, hanem a belföldi vendégek száma is emelkedett, és ez mindenképpen kedvező tendencia.