Erősíti Budapest szerepét a napokban megnyílt kínai képviseleti iroda

Forrás: turizmus.com

 2016. március 08. 14:45

Nemcsak a Kínából hozzánk érkező látogatók számában várható további növekedés, Kína is számít arra, hogy a magyar turisták érdeklődése egyre nő az ország iránt. Ennek jegyében nyílt meg a Kínai Turisztikai Hivatal (CNTA) budapesti regionális irodája a Széchenyi téri Spenótházban.

A Roosevelt 7/8 irodaházban kialakított képviselet megnyitójára az Utazás kiállításhoz kapcsolódóan került sor, CNTA hivatalos delegációja Du Jiang alelnök vezetésével érkezett Budapestre.

 

A Kínai Turisztikai Hivatal (CNTA) új közép- és kelet-európai irodájának megnyitása a budapesti Regionális Turisztikai Központi szerepét erősíti. A CNTA legközelebbi irodái eddig Zürichben, Rómában és Moszkvában voltak. Ezeket egészíti ki most a kb. 200 m2 alapterületű budapesti iroda, ahol két kínai és két magyar munkatárs fogja a kapcsolatot tartani a 16 európai ország turisztikai irányításával, szakmai szervezeteivel és utazásszervezőivel - emelte ki kérdésünkre a Magyar Turizmus Zrt.

A Rómában külképviselői gyakorlatot szerzett Mr. Liu Cheng által vezetett irodának kettős feladata lesz: egyrészt a Kínába irányuló vendégforgalom növelése, másrészt a Kínai Népköztársaságból kiutazó turisztikai forgalom térségünkbe történő irányítása.

Ezt a célrendszert nagyszerűen segíti az a –jelenleg – három járatpár amely összeköti a közép-európai régiót Kínával. Az Air China járatot üzemeltet Pekingből Budapestre, a LOT Varsóból repül a kínai fővárosba, míg a Hainan Airlines Pekingből repül a csehországi Prágába - hangsúlyozza a marketingszervezet.

Friss hír, hogy az Austrian Airlines április 4-től Bécs és Shanghai között heti négyszer biztosít majd összeköttetést egy Boeing 777-es repülőgéppel.

A Magyar Turizmus Zrt. keretein belül működő Kína – Közép- és Kelet-Európai Turisztikai Koordinációs Központ számára az iroda új kommunikációs csatornát, és gyorsabb információáramlást biztosíthat a kínai CNTA pekingi adminisztrációja felé, valamint hasznos és operatív kapcsolatot teremthet a kínai régiók turisztikai irányítása és vállalkozói felé.

 


 

A nemzetközi turizmusra világviszonylatban az egyik legtöbbet költő ország, Kína utazóinak száma továbbra is kivételes ütemben növekszik. 2004 óta a növekedés töretlen, mutatója évről évre két számjegyű. Az Európai Utazási Bizottság (ETC) adatai szerint az európai kontinensre utazók és vendégéjszakáik száma minden európai fogadóterületen két számjegyű növekedést mutat. A kínai utazók száma 2015-ben elérte a 85,7 milliót. Hosszabb utazásokra 40,2 millióan indultak közülük, azaz az utazók közel fele. 12,5 millió kínai turista látogatott Európába, ebből Közép- és Kelet-Európába 3,6 millióan jöttek el, ez az összes utazások 4,2, a kontinensre tett utazások 30%-át teszi ki. A becslések szerint a régiónkba utazók száma 2015 és 2020 között évente 8,3%-kal fog növekedni, ennek köszönhetően Közép- és Kelet-Európa piaci részesedése a kínai beutazó forgalomból elérheti a 4,5%-ot.

Jelenleg – a LOT légitársaság Varsó-Peking járatával  együtt – három közvetlen légi vonal köti össze Kínát régiónkkal. Az Air China 2015-ben közvetlen légi járatot indított Peking és Budapest között, amely heti négy alkalommal szállítja a látogatókat a két országba. A Hainan Airlines szintén 2015-ben indította közvetlen Peking – Prága járatát.

Közel 90 ezer kínai vendég több mint 160 ezer vendégéjszakát töltött el 2014-ben a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, ami 16 százalékkal haladta meg az előző évi adatot. A növekedés tavaly már több mint 40 százalékkal ugrott meg, és ezzel a kínai vendégéjszakák száma elérte a 223 ezret.