Ők kapták idén a Gundel-díjat

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 23. 17:34

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete csütörtökön – Gundel Károly születésnapján – megtartotta hagyományos kitüntetési bizottsági ülését. A szakma idén 8. alkalommal döntött a Gundel Károly-díjazott személyéről.

A Kitüntetési Bizottság 19 tagja 16 jelölt közül választotta ki azokat a szakembereket, akiket méltónak talált a „szakma Kossuth-díjára”. A 2021. évi Gundel Károly-díjat Berkes Gyulának, a Biarritz Étterem tulajdonosának és az encsi Anyukám mondta Étterem tulajdonosainak, Dudás Szabolcsnak és Dudás Szilárdnak ítélte oda – tudatta szerkesztőségünkkel a Magyar Vendéglátók Ipartestülete.

gundeldij

A három díjazott, Berkes Gyula (Biarritz Étterem), Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd (Anyukám mondta Étterem) Kovács Lászlóval, az MVI elnökével

Fotó: Magyar Vendéglátók Ipartestülete

Berkes Gyula, a Biarritz Étterem tulajdonosa 1995-től, 46 éve dolgozik a vendéglátásban. Korábban a Szabadság Szállóban, a budai Kis Royalban, az Országház Étteremben a budai Várban, majd az Aranyhordó Étteremben dolgozott, s mai napig saját vállalkozást vezet a Parlament mellett (Biarritz Étterem).

Az oktatást mindig szívügyének tartotta: számos szakács és pincér tanuló kapott gyakorlati képzést irányítása alatt.A hagyományok ápolásáért és a magyar konyha népszerűsítéséért 2010-ben Európai Gasztronómiai díjat kapott. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke, a VIMOSZ, a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja. Elismerései: Év Vendéglőse (2005) Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztje (2016).

Kovács László (MVI) és Berkes Gyula (Biarritz Étterem)

Fotó: Magyar Vendéglátók Ipartestülete

A másik két díjazott, Dudás Szabolcs és Szilárd étterme az encsi Anyukám mondta története 1995-ben kezdődött, amely fokozatosan vált ismertté az országban; mára pedig kulináris célpontként a legjobb vidéki étteremként tartják számon.

A testvérek megszállottan kutatják a minőségi olasz és magyar alapanyagokat, hogy minden vendég tökéletes élményt kapjon, magas szintű kiszolgálással ötvözve. Az olasz-magyaros konyhában Szabolcs a séf, Szilárd menedzseri feladatokat lát el.

A Dudás testvérek éttermét a legjobb vidéki étteremként tartják számon

Fotó: Magyar Vendéglátók Ipartestülete

2010-ben a Dining Guide már írt róluk, majd 2013-ban a Gault&Millau étteremkalauz az év legjobbjának választotta őket. 2017-ben nyílt meg 2. éttermük Pizza, Kávé Világbéke elnevezéssel Miskolcon. Ezután 2020-ban Egerben megnyitották a Pizza Brumbrum Világbékét. Mindketten elkötelezettek a szakmai utánpótlás képzésében, számos fiatalnak mutatják meg a vendéglátás szerethető világát, miközben aktívan részt vesznek vállalkozásaik működésében, folyamatos képezve magukat. Tagjai a PGA-nak, a SVÉT-nek és a Bocuse d’Or Akadémiának.

Elismeréseik közül néhány: Év Vendéglőse (2017), Az év Alternatív Vendéglátóhelye a Pizza Kávé Világbéke (2019 és 2021), a La Liste a világ ezer legjobb étterme közé választotta őket, Prima Primissima-díj, legjobb vidéki étterem (Dining Guide).

A Gundel-díj ünnepélyes átadására a bizonytalan járványügyi helyzet miatt a jövő évben megrendezendő MVI Gálaebéden kerül sor – tudatta a szövetség.