Kiosztották az idei Magyar Termék Nagydíjakat

Forrás: Vendéglátás

 2015. szeptember 07. 15:36

Szeptember 3-án 54 cég 57 pályázata – köztük több turisztikai és vendéglátó-ipari termék és szolgáltatás – vehette át a Parlamentben a Magyar Termék Nagydíj Tanúsító Védjegy használati jogát.

Nagydíjas lett mások mellett a budapesti Rudas Gyógyfürdő és Uszoda szolgáltatásaival, a Szentendrei Skanzen Szent Márton Újborfesztivál és Libator című rendezvénye, valamint a Zalaerdő Zrt. Zakatoló erdei iskolája.

 

A független szakértői testület javaslata alapján már 18. alkalommal ismertek el olyan vállalkozásokat, amelyek innovációra épülő, kiváló minőségű termékeikkel hozzájárulnak a magyar gazdaság növekedéséhez és exporttörekvéseihez.

Az idei év további újdonságokat, változásokat is hozott a pályázati rendszer életében. Új pályázati főcsoportok jelentek meg a kiírásban – mint a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek, a közétkeztetés, a szabadidő kulturált eltöltését segítő szolgáltatások vagy a kulturális rendezvények –, amelyek jól mutatják a fogyasztói, illetve a keresleti-kínálati trendek, igények változásait.

Az idén összesen 54 cég, köztük, nemzetközi nagyvállalat és mikrovállalkozások is részesülhettek a Magyar Termék Nagydíj Tanúsió Védjegy használatára feljogosító kitüntetésben, amely a minőség emblémájaként segíti a fogyasztót az eligazodásban. A kitüntetettek 46%-a idén pályázott először, 54%-a pedig visszatérő pályázó, akinek egyes termékein és szolgáltatásain már látható a Magyar Termék Nagydíj Tanúsító Védjegy. 2015-ben 77%-ra nőtt a vidéki székhellyel rendelkező nyertesek száma, míg 23%-uk budapesti volt. Az idei díjazottakkal együtt 1998 és 2015 között 543-ra emelkedett, vagyis több mint 45-szöröésre nőtt azon kiváló pályázatok száma, amelyek elnyerték a Magyar Termék Nagydíj Tanúsító Védjegy használatát.

A Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kiírói Tanácsa ebben az évben is sok összetevős értékelési szempontrendszer szerint hozta meg döntését.  A bírálók figyelembe vették többek között az energiatakarékos, környezetbarát megoldások alkalmazását, a termékek biztonságosságát, újszerűségét, piacképességét, exporterejét, valamint a fogyasztóknak kínált plusz előnyöket.

2015-ben azonban számos újdonságot is kínált a Magyar Termék Nagydíj Pályázati Rendszer. A Kiírók Tanácsa – mérlegelve az egyre élesedő piaci versenyt – szigorította a követelményeket és az értékelési szempontokat, azonban még így is a benyújtott pályázatok 79%-a nyerte el a védjegyhasználati jogot. A pályázati főcsoportok száma 31-ről 37-re növekedett, így a gazdaság szereplői számára további új pályázati lehetőségek nyíltak meg. Az élelmiszeriparhoz, élelmezéshez kötődő pályázatok ugyan ez idáig is a legnépesebb pályázói kört képviselték, az idei évben az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó termékeket és szolgáltatásokat is lehetett értékelni, mert különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerekkel, a közétkeztetés területéről is érkezett pályázat. A szintén idén először meghirdetett „Kulturális rendezvények, sportesemények" témakörben világszínvonalú pályázatok vehették át kitüntetéseiket a Parlamentben.

A nyertesek listája elérhető itt.