Királyrák görögdinnye lepelben

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2019. június 22. 18:50

Fél évvel a nyitás után a gasztronómiában erősít a Société, a pesti belváros kulturális és rendezvényközpontja. Kóstoló királyráktartártól a sörfagyiig.

A tavaly ősszel nyílt Societe rendezvényhelyszínként már bizonyított: a legkülönfélébb események, fotózások (saját felszerelt fotóstúdióval rendelkezik), kiállítások, könyvklubok, kerekasztal-beszélgetések és jazzesték színtere volt az elmúlt időszakban, de február óta például az ELLE női magazin is itt tartja mindenkori új lapszámának bemutatóját az abban szereplő legizgalmasabb személyek meghívásával – hallhattuk azon a sajtóeseményen, amelyet a Société Bistro & Bar új, nyári étlapjának bemutatására szerveztek.

A Société üvegtetővel fedett belső udvara az emeleti folyosóról letekintve, balra a bár

Fotó: turizmus.com

A Société gasztronómiai koncepciójának kidolgozását nem kisebb nevek segítették szaktanácsaikkal, mint Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem vezetője, valamint Morafcsik Péter, Magyarország egyik legismertebb bártendere. A házban egyébként három konyha is van, hogy a rendezvények minden igényét professzionálisan ki tudják szolgálni.

A bisztróval és bárral azonban a szélesebb közönséget, és azon belül hangsúlyosan a budapestieket szeretnék megszólítani, legyen az munkaebéd, délutáni koktélozás, vagy vacsora a baráti társasággal.

A nyári étlap kulcsa a szezonális, természetes alapanyagok használata, ezekből az ínynek és a szemnek is tetsző, színes ételkreációkat alkottak, amelyekhez különleges összetevőjű koktélokat lehet választani.

Találunk az étlapon frissítő gyümölcslevest – a mélyvörös lével közvetlenül előttünk öntik nyakon a tányérukra szedett szezonális gyümölcsöket. Azután egy izgalmas, áttetsző hártyalappal borított előétel érkezik, kiderül, hogy a sejtelmes lepel görögdinnyéből van, alatta pedig királyráktartár rejtőzik  kristályvirággal és thai bazsalikom körítve. A főételek közül az édesköménykrémmel és barackkal tálalt levendulás kacsamell nyáron sem nehezít el, aki pedig szereti a különleges desszertkreációkat, az próbálja ki a pisztáciás-málnás piskótát sörfagyival.

Tálalják a királyráktartárt, amelyet sejtelmes görögdinnye lepel borít

Fotó: Société


Krasznai Norbert,
a Société Bistro head chefje beavatott az ételkészítés kulisszatitkaiba is. „Minden szezonban van legalább 20 alapanyag, amit kombinálni lehet. Vannak sztenderd variációk, de éppen ezeket fűszerezzük és egészítjük ki úgy, hogy a végén egyedi legyen az ízélmény. Egy fogás 2-3 fő összetevőből áll, majd ezt gondoljuk tovább közösen, hogy mivel lehetne kiegészíteni. Nagyon fontos, hogy olyan ízpárokat és alapanyag-kombinációkat alkossunk, amelyek egymással harmonizálnak vagy éppen kiemelik egymás ízvilágát. A tálalás is fontos része az ételek szervizelésének, ahogy mások a színek és textúrák, úgy érdemes a tányér színével is játszani" – mesélte.

Érkezik a pisztáciás-málnás-komlós piskóta

Fotó: Société

A kreatív ételek mellé kísérő italként remek választás például a citromfűből, zöld almából, eperből és ecetből álló üdítő, vagy az uborkás, görögdinnyés aperol koktél – ezeket Tarjányi Zsolt bármenedzser álmodta meg.