„Kirándulás egy focilabdával” - ismerjük meg a footgolfot!

Forrás: turizmus.com

 2018. július 17. 13:50

Első pillanatban meghökkent a sportág elnevezése, másodszorra inkább elgondolkodtat. Keresve sem találhatunk két ennyire különböző mentalitást igénylő sportot, amelyeket ötvözve egy teljesen új terület született.
  • Hogyan lépett be a magyar sportéletbe a footgolf?

2009-ben Hollandiában született meg a sportág, de Magyarország másodikként csatlakozott a folyamathoz, pontosabban Argentína és hazánk vette fel a holland illetékesekkel először a kapcsolatot– mondja Gelencsér Gábor, a Magyar Footgolf Szövetség alapítóelnöke. Büszkén mondhatom, hogy nemzetközi szinten is nagy szerepünk van a sportág talpraállásában és fejlődésnek indulásában.

  • Valóban az egyik legdinamikusabban fejlődő sportágról beszélünk?

Igen, mondhatjuk ezt, hiszen ugyan nincs még 10 éves sem a sportágunk, mégis 40 országban vagyunk bejegyezve szövetséggel, és a hivatalos sportágakat gyűjtő szövetség megfigyelői státuszában vagyunk. Hatalmas fejlődésen mentünk keresztül az elmúlt időszakban…

A Footgolf szabadtéri sport, mely egyesíti a labdarúgás és a golfszabályait. Hivatalos golfpályán vagy footgolf pályán, négyfős csapatok játsszák. A játékszabályok döntően a golfszabályokra épülnek. Fő cél, hogy egy futball-labdát a lehető legkevesebb számú rúgással eljuttassunk az elrúgó helynek kijelölt lapos területről a pálya végén található lyukba.
Történelem:
• 1735-ben megalakul az első golfklub a világon: a Royal Burgess Golf Society
• 1863-ban megalakul az első labdarúgó-szövetség: a The Football Association (FA)
• 2009-ben a két világszerte népszerű sportágból kialakul a footgolf sport
• 2009-ben megalakul az első magyar sportegyesület - Első Magyar Footgolf Sportegyesület néven

  • Kik űzik ezt a sportot?

Több csoportba is sorolhatjuk a sportág szerelmeseit. Kortól és nemtől függetlenül mindenki játéka lehet a footgolf. Már vannak olyanok, akik egyértelműen a profi sport felé mozdultak el, itt világszinten 3-4000 játékosról beszélhetünk. Ők hétről hétre utaznak, és a világ számos országában megmérettetik magukat a pályákon. Hazánkban közel 50 játékos űzi magas fokon ezt a sportot, fejleszti magát és Magyarországot szeretné felhelyezni a sportág világtérképére. A heti, havi rendszerességgel játszó tagjaink már a magyar footgolfbajnokságban, különböző kupákon is folyamatosan részt vesznek. Minden kategória számára (férfiak, nők, juniorok, szeniorok) megpróbálunk egységes feltételrendszert biztosítani. Sokan barátokkal, családjukkal jönnek ki a pályára, azért, hogy jól érezzék magukat. A családosok számára is kiváló lehetőség, hiszen így együtt tölthetnek el pár órát a szabad levegőn, aktív mozgással.

  • Felfedezték-e már ezt a lehetőséget a hazánkba érkező turisták?

Heti szinten vannak nemzetközi csoportjaink, akik footgolfot szeretnének játszani. Ezen kívül rengeteg cég, mint kuriózumot ajánlja az idelátogató külföldiek, és szerencsére élnek is vele. A festői természeti környezetben elhelyezkedő kisoroszi pályán kívül Zirc, Monor, Balatongyörök, Balatonudvari és Zsira is a választható helyszínek között található.

  • Milyen adottságok szükségesek ahhoz, hogy valaki ezt a sportot űzze?
Szükséges a megfelelő állóképesség, ha valaki versenysportszinten űzi. Megesik, hogy akár 5 kilométert is sétálunk úgy, hogy észre sem vesszük. Ugyanakkor észben is ott kell lenni. Csak azok a játékosok érnek el kimagasló teljesítményt, akik koncentrációban és komplex gondolkodásban is kiválóak. Persze rendkívül fontos a megfelelő a rúgótechnika is, viszont egyáltalán nem elég,ha valaki nagyszerű labdarúgójátékos.

 

  • Ez is egy módja az egészségmegőrzésnek? Mégis milyen előnyei vannak a mozgáson kívül?

Mindannyian tudjuk, hogy nem akkor kell foglalkozni a testünkkel,amikor már gyógyítani kell. A megfelelő életmód mozgással kapcsolatos részében a footgolf nagyon jó partner lehet, ezért is örülünk a SYNLAB támogatásának, hiszen a cég is elkötelezett híve a prevenciónak. Minden érintett szakember felhívja a figyelmet,hogy milyen kiemelkedő szerepe van a természetben végzett testmozgásnak, akár séta formájában is. Nem kell edzőteremben, zárt helyen, esetleg eszközhöz kötött edzést végezni, hatalmas sétákat tehetünk a jó levegőn, hasznosan töltve időnket. (X)



Tájékozódjon hiteles forrásból!

A cikk a turizmus.com magazin 2018. július-augusztusi számában jelent meg.

A turizmus.com magazin havonta jelenik meg (évi 10 lapszám), s kizárólag előfizetés útján juthat hozzá.

Előfizetőként az alábbi előnyöket élvezheti:
• napi turizmus.com bulletin – e-mail hírlevél
• 50% kedvezmény a Turizmus Kft. egyéb kiadványaira (Vendéglátás magazin, Business Traveller Hungary magazin, TOP 50 kiadvány, stb.)



Kapcsolódó cikkek

Vízből kincs lesz

2017. december 22.